National

Ministrul Sanatatii: Sistemul informatic al cardului de sanatate a fost accesat si de 15.000 de ori pe secunda

Publicat: 07 mai 2015
1

In primele doua zile de la intrarea in vigoare a cardului de sanatate, sistemul informatic a fost accesat si de 15.000 de ori pe secunda, insa acum a intrat in normal si se inregistreaza numarul de accesari obisnuit, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Nicoale Banicioiu.
  
„Cred ca toti au vrut sa-si activeze cardurile mai repede in primele doua zile. Acum, sistemul a intrat in normal, adica e numarul de accesari obisnuit, nu exista pericolul blocarii. Au fost prevazute si acele situatii prin norme si li s-a explicat si medicilor: niciun pacient nu trebuia trimis acasa sau in alta parte, tratamentele trebuiau acordate si sunt acordate”, a spus Banicioiu.
  
„E adevarat ca mai sunt si persoane care inca n-au primit cardul din diverse motive. Unii nu erau la domiciliu, unii nu erau in tara, de exemplu, sau si-au schimbat domiciliu. Este in implementare sistemul si este foarte bine sa asiguram tot sprijinul. Ceea ce face si Ministerul Sanatatii si cred ca cei de la casa de asigurari vor gestiona foarte bine implementara cardului. Astazi am vazut ca n-au mai fost absolut deloc probleme in sistem, ma refer la partea de functionare a softului, ceea ce inseamna ca lucrurile au inceput sa intre in normal”, a mai spus ministrul Nicolae Banicioiu.
  
Aproape 930.000 de servicii medicale au fost acordate de luni pana miercuri, adica de la intrarea in vigoare a cardului de sanatate, 483.695 dintre acestea fiind oferite fara acest document, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Au fost activate cinci milioane de carduri, fiind estimata o medie de activare de patru, cinci carduri pe secunda.

Astfel, potrivit statisticilor, luni au fost 87.914 de servicii validate cu cardul de sanatate si 136.556 de servicii acordate fara card, marti 226.339 de servicii validate cu cardul de sanatate si 183.489 de servicii acordate fara card, miercuri 226.465 de servicii validate cu cardul de sanatate si 163.650 de servicii acordate fara card.
  
Tot miercuri, in Capitala, au fost validate cu cardul 28.251 de servicii medicale, dintre care 4.905 acordate in cabinetele medicilor de familie si au fost acordate, fara card de sanatate, 15.773 de servicii medicale, dintre care 3.280 in cabinetele medicilor de familie.
  
Potrivit CNAS, numarul cardurilor activate in sistem s-a dublat de la o zi la alta. Daca luni au fost activate aproximativ 120.000 de carduri, marti au fost activate 248.777 de carduri si miercuri au fost activate 240.615 carduri.
  
Totodata, CNAS a mentionat ca in evidentele serviciilor acordate fara a fi validate cu cardul de sanatate sunt incluse si serviciile medicale acordate copiilor si persoanelor neasigurate.
  
„Facem mentiunea ca, de la finalul anului trecut, CNAS a recomandat utilizarea cardului de sanatate, atat furnizorilor, cat si asiguratilor, care au intrat in posesia lui, pentru ca, pana la momentul in care cardul national de sanatate va deveni obligatoriu, asiguratii si furnizorii sa se acomodeze cu acest sistem. Mai mult, HG49/ 2015 art. 2, prevede faptul ca incepand cu data de 1 februarie sistemul cardului de sanatate va functiona in paralel cu vechiul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale si farmaceutice, pana la data de 1 mai”, conform reprezentantilor Casei.
  
Astfel, potrivit sursei citate, a existat o perioada de acomodare, in care cele doua sisteme au functionat in paralel.
  
Introducerea cardului de sanatate, din 1 mai, nu modifica drepturile asiguratilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenta se vor acorda fara sa fie necesara validarea cu cardul, pentru ca acestea se acorda atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate.

Copiii cu varsta pana in 18 ani, care nu au primit card de sanatate, beneficiaza de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acorda neconditionat, indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati.
 
Persoanele neasigurate beneficiaza, ca si pana acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Adauga un comentariu