News Flash:

Ministrul Vlad Rosca va verifica legalitatea "investitiei" Piata Natiunii

18 Noiembrie 1999
756 Vizualizari | 0 Comentarii
•Prefectul Florin Vitan nu are habar despre modul in care s-au cheltuit banii publici pentru Piata Natiunii •Directorul economic al Primariei a semnat pentru alocarea sumei de 3,5 miliarde lei din fondul de rezerva bugetara •Piata Natiunii a costat 7,5 miliarde lei

Aflat ieri la Iasi, ministrul Vlad Rosca, seful Departamentului pentru Administratia Publica Locala (DAPL) a promis ca va verifica legalitatea "investitiei" Piata Natiunii. Referitor la aceasta problema, reprezentantul Guvernului care se ocupa cu respectarea legalitatii in teritoriu, prefectul Florin Vitan, a declarat senin: "Nu stiu nimic". La intilnirea cu alesii din administratia publica locala, seful DAPL urma sa ceara primarului Constantin Simirad amanunte legate de afacerea "Piata Natiunii".
Astazi, consilierii muncipali vor pusi in fata faptului implinit. In sedinta Consiliului Local, executivul va supune votului consilierilor municipali proiectul de hotarire privind "aprobarea inregistrarii unitare a valorilor aferente Complexului arhitectural Piata Natiunii". Marea gaselnita a "specialistilor" din Primarie, care au tinut cont de sugestia Curtii de Conturi Iasi, a fost trecerea acestei lucrari in patrimoniul Consiliului Local. Or, aceasta trecere se poate realiza numai in conditiile unei "inregistrari unitare a valorilor aferente Complexului arhitectural Piata Natiunii". Valoarea totala a lucrarilor executate in aceasta piata s-au cifrat la 7,5 miliarde lei.

Simirad eludeaza legea

Initial, cind a fost aprobat bugetul CL, in luna aprilie, au fost alocate 250 milioane de lei pentru "lucrarile ocazionate in Piata Natiunii". Mai tirziu, a fost suplimentata finantarea lucrarilor cu inca 200 milioane de lei. In luna august, primarul a obtinut, santajind consilierii municipali, suma de 700 milioane de lei din bugetul local pentru executia unei fintini arteziene. In ceea ce priveste manopera statuii Unirii, aceasta a fost negociata, anul trecut, la 58.000 de dolari. Anul acesta, pretentiile financiare ale artistului aproape s-au dublat, ajungind la 101.000 de dolari. Celelalte cheltuieli materiale - pavele, marmura - au fost suportate de Directia de Administrare a Domeniului Public. De la inceput, Piata Natiunii nu a fost cuprinsa pe lista investitiilor, ci la capitolul reparatii capitale de la gospodarirea comunala. In mod legal, aceasta lucrare trebuia trecuta pe lista de investitii si in acest caz primarul trebuia sa organizeze licitatie. Ceea ce nu s-a intimplat. Cu toate acestea, astazi, Simirad va cere consilierilor muncipali sa se pronunte pentru inscrierea lucrarii "Piata Natiunii" pe lista de investitii. Singurul functionar care nu a fost de acord cu aceasta modificare in planul primarului a fost directorul economic, Georgeta Gilca. Ea a fost de acord numai cu alocarea sumei de 3,1 miliarde lei, din fondul de rezerva bugerara, pentru lucrari la Piata Natiunii.
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1338 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015184 (s)