Info Turism

Minivacanța de 1 decembrie. Stațiunile de la munte, luate cu asalt de mii de români: „De Crăciun vom avea spitalele pline”

Publicat: 30 nov. 2020
turisti romani la munte pe partie
Stațiunile de la munte sunt luate cu asalt de mii de romani care își petrec minivacanța de 1 decembrie

Stațiunile de la munte sunt luate cu asalt de mii de romani care își petrec minivacanța de 1 decembrie. Totuși, acest lucru i-ar putea costa mult pe conaționalii nostrii deoarece nu sunt respectate regulile de prevenție impuse de pandemia de coronavirus.

Dacă în aceste patru zile nu vom înțelege că trebuie să stăm acasă, de Crăciun vom avea spitalele pline, că urmare a acestui comportament pe care îl avem acum, de 1 Decembrie”, a declarat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București.

Minivacanța de 1 decembrie. Stațiunile de la munte luate cu asalt de mii de români

Minivacanța de 1 decembrie i-ar putea costa scump pe cei care merg în vacanță, fără a ține cont de regulile de prevenție. Mii de români au luat cu asalt stațiunile de la munte pentru a petrece minivacanța de 1 decembrie. În aces an, însă, este indicat să evităm zonele aglomerate și să păstrăm distanța fizică pentru a evita îmbolnăvirea.

Tara noastră se afla de mai multe zile în carantina de noapte, respectiv intre orele 23 și 5 dimineața, iar restricțiile au fost instituite în toată țara.

Cu toate acestea, se pare că în stațiunile de munte este mare forfotă. Mulți români și-au rezervat deja vacanța la Predeal și la Straja, unii chiar cu câteva luni dinainte.

Au fost rezervări făcute cu șase luni înainte sau cu trei luni înainte, dar în același timp și anulate cu o săptămână înainte. Vă pot spune că în ultima săptămână am avut 50% din rezervări anulate și reprogramate chiar de două ori în aceeași săptămână”, a declarat, pentru Digi24, Marius Ioniță, administratorul unei unități de cazare din Predeal.

Medicul Beatrice Mahler: „Spitalele se vor umple de Crăciun”

De cealaltă parte, medicii atrag atenția că minivacanța de 1 decembrie ne-ar putea costa scump dacă nu vom respecta regulile de prevenție. În plus, interacțiunea persoanelor din diferite zone ale țării ar putea face că de Crăciun numărul cazurilor de infectări să explodeze.

„Mi-aș dori să cred că toți vom petrece aceste sărbători acasă, în familia restrânsă. Am temeri, pentru că aceste zile libere, care sunt în număr de patru, înseamnă pentru mulți dintre români minivacanțe pe care le fac în diverse zone și acest lucru mă îngrijorează, pentru că este imposibil să eviți contactul, dacă te duci în zone unde populația vine din alte regiuni și este atât de neomogenă. Dacă în aceste patru zile nu vom înțelege că trebuie să stăm acasă, de Crăciun vom avea spitalele pline, că urmare a acestui comportament pe care îl avem acum, de 1 Decembrie”, a declarat la medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București.

Scandal european pe tema stațiunilor montane

La nivel european s-a iscat un conflict pe tema pârtiilor de schi și a stațiunilor montane. Unele țări își doresc deschiderea cât mai rapidă a acestora, în timp ce altele militează pentru ținerea închisă a acestora măcar până după sărbători, din cauza epidemiei.

Țări precum Austria își doresc să mențînă deschise stațiunile montane, care aduc venituri de miliarde de euro, în timp ce Italia cere închiderea stațiunilor în toată Europa, cel puțîn până după Crăciun și Anul Nou.

Germania, care deține președinția Consiliului UE, caută un acord cu țările din Uniunea Europeană pentru a ține stațiunile de schi închise până la începutul lunii ianuarie, în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului.

„Voi spune acest lucru deschis: nu va fi ușor, dar vom încerca (nr. un acord european pentru închiderea stațiunilor de schi)”, a spus cancelarul Angela Merkel, după o discuție cu liderii regionali.

Premierul italian Giuseppe Conte a cerut deja menținerea închisă a stațiunilor de schi până cel puțîn după sărbătorile de iarnă. Italia cere însă o decizie la nivelul întregii Uniuni Europene.

„Dacă Italia ar decide să oprească toate teleschiurile fără niciun sprijin din partea Franței, Austriei și a celorlalte țări, atunci turiștii italieni ar rișcă să plece în străînătate și să aducă virusul în Italia”, a declarat Conte, într-un interviu TV.

Adauga un comentariu