Info Turism

Minivacantele din 2019 ale romanilor. Parlamentarii vor sa schimbe zilele libere de peste an

Publicat: 21 nov. 2018
9

Un nou proiect legislativ urmeaza a fi suspus dezbaterii in Parlament si vizeaza stabilirea zilelor libere, altele decat sarbatorile legale, acordate intr-un an angajatilor de la stat, dar si din mediul privat.

Proiectul de lege prevede, pe langa stabilirea zilelor libere, si modalitatea prin care acestea ar urma sa fie recuperate, pentru a nu mai schimba programul de lucru prin ordonante de urgenta, de fiecare data cand se iveste o astfel de ocazie.

“Aceasta masura vine in ajutorul firmelor din domeniul privat, care vor avea predictibilitate si isi vor putea gestiona activitatile din timp, pentru a se alatura angajatilor din sectorul public”, se arata in expunerea de motive a proiectului, noteaza legestart.ro.

In plus, este benefic pentru familiile in care unul dintre soti lucreaza in sistemul bugetar, iar celalalt va putea beneficia de aceleasi perioade libere. Nu in ultimul rand, unitatile din turism vor sti cu exactitate perioadele in care pot oferi pachete turistice pentru mini-vacante, mai scrie sursa citata.

Conform parlamentarilor, zilele libere preconizate pentru 2019 sunt:

Sarbatoare legala 24 Ianuarie 2019 – joi / Zi libera preconizata 25 ianuarie – vineri

Sarbatoare legala 1 Mai – joi / Zile libere preconizate 2, 3 mai – joi, vineri

Sarbatoare legala 15 august – joi / Zi libera preconizata 16 august – vineri

Sarbatoare legala 25, 26 decembrie – miercuri, joi / Zi libera preconizata 27 decembrie – vineri

Sarbatoare legala 1, 2 ianuarie 2020 – miercuri, joi / Zi libera preconizata 3 ianuarie – vineri.

La art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, dupa alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins:

“(4) Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, Guvernul stabileste prin hotarare de Guvern zilele de munca pentru care se acorda zile libere, care preced si succed sarbatorile legale, respectiv zilele in care se recupereaza acestea”.

Adauga un comentariu