Titlurile zilei

Minoră luată pe sus de asistenții sociali din Iași! Un e-mail a distrus destinul fetiței! Mama plânge în Germania, iar familia este amenințată cu dosare penale – FOTO, VIDEO

Publicat: 26 ian. 2021
Onofrei Radu Constantin la locuința sa din satul Uricani, comuna Miroslava, județul Iași
Radu Constantin Onofrei, un ieșean care a luat în grijă o fetiță a cărei mamă este plecată în străinătate, a rămas fără copilă după ce a trimis un e-mail către DGASPC Iași

O familie din județul Iași este revoltată din cauza măsurilor luate de reprezentanții DGASPC Iași. Deși a primit o procură specială de la notar prin care a obținut tutela asupra fetiței de 3 ani, familia a fost nevoită să o lase în grija asistentului social. Un e-mail trimis la începutul lunii decembrie 2020 a generat scandalul

O fetiță de trei ani a ajuns în grija angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași. Radu Constantin Onofrei a luat sub tutela sa o fetiță după ce mama ei a plecat în Germania să lucreze. Bărbatul o cunoștea pe mama fetei de mai mulți ani, fiind vecini în satul Uricani, comuna Miroslava, județul Iași. Ba mai mult, ieșeanul și soția acestuia au sprijinit-o pe tânăra plecată în străinătate încă de când avea 11 ani. Deși a obținut o procură specială pentru minoră, în luna iulie 2020, care îi conferea împuternicire totală, pe data de 16 decembrie 2020, copila a fost luată de către asistentul social.

Conform spuselor bărbatului, mătușa, dar și bunica fetei, au vrut să preia tutela minorei, deși nu aveau acest drept. Aceste informații au fost transmise către DGASPC, moment în care asistenții sociali au demarat o anchetă socială. În consecință, surprinzător, minora de 3 ani a fost plasată altei familii. Radu Constantin Onofrei mai are în grijă 3 copii minori. Acesta a fost obligat să ducă fetița de 3 ani la cea mai apropiată secție de Poliție din comuna Miroslava, județul Iași, zonă unde are și domiciliul.

Procura specială obținută de bărbat nu a fost luată în considerare atunci când fetița a fost luată în plasament

Radu Constantin Onofrei povestește cum a ajuns să trimită e-mail-ul care i-a luat fetița de lângă el. Cu procura de la notar în mână, ieșeanul se întreabă cum s-a putut ajunge la asemenea măsuri doar din cauza unui mesaj.

„Am procura valabilă trei ani de zile, eliberată în iulie 2020. Familia din partea fetei, bunica și cu mătușa fetei ne amenință mereu, deși știu că noi am avut grijă și de mama fetei și cred că ele au trimis o sesizare și la DGASPC Iași. Eu am copii în casă și am spus că m-am săturat să tot primesc amenințări cu bătăi și multe altele. Am vrut doar să se rezolve situația. Eu nu am cerut bani, nu am nevoie de ei. În e-mail poate nu m-am exprimat corect, nu știu ce au înțeles ei, să fie și vina mea că m-am exprimat greșit, poate la nervi. DGASPC Iași a făcut anchetă în luna mai și i-au spus soției mele că totul este bine. După ce am trimis acel e-mail, la câteva zile, au venit și, fără să asculte ce avem de spus, au luat-o de la noi.

Avem condițiile, am primit acordul că pot să o țin, mama a semnat pentru a primi tutela pe trei ani pentru fetiță. Vreau să o aducă înapoi și să nu se mai procedeze așa cum au făcut-o. Nu am fost ascultați deloc. Soția mea a plâns. Când i-am arătat procura doamnei Marcela Ailenei, de la DGASPC Iași, a aruncat-o pe jos. Eu am din ce trăi, am casa mea și primesc o pensie de peste 2.550 de lei, iar soția lucrează la stat, are job stabil”, poveștește Radu Constantin Onofrei, ieșeanul care a avut în grijă fetița de trei ani.

Familia va merge chiar și în instanță pentru a o primi înapoi pe fetiță

Mama fetei a fost de mai multe ori în Germania la muncă. Ultima dată când a dorit să plece, a semnat chiar și o procură prin care îl împuternicește pe Constantin Onofrei. Tânăra era minoră când a născut, avea doar 17 ani, și încă de atunci a fost sprijinită de bărbat și de soția acestuia. Chiar dacă mai au alți trei copii, ieșenii au fost dispuși să se ocupe și de copila care era atunci a unei mame minore.

„Înainte de Revelion s-a luat abuziv o fetiță, pe care o aveam în grijă, din casa familiei mele. Am procură specială, a fost luată fără niciun motiv de abuz, neglijență și așa mai departe, doar cu vorbe și cu forța. Au luat-o pe sus pe fetița de 3 ani, pe care am crescut-o noi de la o lună, două și nimeni nu știa nimic. Nu se poate așa ceva, oameni răi sunt pe pământul ăsta, greutăți, necazuri, dar nu se procedează așa din partea unei instituții. Noi am avut grijă de ea și este ca și copilul nostru.

Voi face și plângere penală pentru abuz de putere contra copilului meu de 3 ani, celor de la DGASPC Iași și poliției din Miroslava. Mi-a zăpăcit băiețelul, l-a terminat psihic, are doar trei ani și timp de două săptămâni de când a fost luată această fetiță n-am fost oameni cu el. Am încercat să lăsăm așa situația, dar totuși voi merge până la capăt, până în pânzele albe o să lupt să o aducem înapoi. Cei de la DGASPC Iași se joacă cu sufletul oamenilor și al copiilor”, spune ieșeanul.

Mama fetei va reveni acasă din Germania abia peste două luni

Cu gândul că totul a fost o neînțelegere și că situația se va rezolva până la final, ieșeanul povestește că a încercat să ia legătura cu reprezentanții DGASPC Iași. Fără succes însă. Ba mai mult, soții povestesc că nu li s-a permis să ia legătura cu fetița pe care au crescut-o de la câteva luni și că cu greu au aflat unde se află în acest moment. Mama fetei le-a spus că se va întoarce acasă până la sfârșitul lunii martie 2021. Ea îi roagă să fie trecută cu domiciliul tot la cei doi ieșeni, pentru a putea primi fetița înapoi când se va face o altă anchetă. Cei doi soți speră ca până în luna martie situația să se rezolve. Reprezentanții DGASPC Iași spun că doar mama fetei ar mai putea cere să o primească înapoi.

„Am sunat la DGASPC Iași ca să intru în audiență, dar au spus că nu se intră cu domnul director, fiindcă e pandemia COVID-19. Eu am scos-o din spital, eu am dat cu subsemnatul pentru a ieși din spital mama fetei, fiindcă era minoră. Nouă ni s-a reproșat că nu am educat-o și a făcut un copil, dar ea are o mamă, nu este vina noastră că a făcut ce a făcut.

Am luat legătura cu mama și știe situația și ea vrea ca noi să avem grijă de fetiță. Nu am fost anunțați de nimeni de la DGASPC Iași de ce face, unde este. Au promis că ni sa va comunica, că va fi ceva proces în termen de 6 luni, am mai mult de o lună de când au luat-o și nu s-a întâmplat nimic. Pe baza unei foi alb-negru, semnată de câțiva reprezentanți DGASPC Iași, au luat-o”, mai adaugă bărbatul.

Reprezentanții DGASPC Iași spun că ieșeanul a cerut prin e-mail ca fetița să fie luată din grija lui

Sunați de reporterii BZI, reprezentanții DGSPC Iași dau vina pe Constantin Onofrei, care a scris în e-mail-ul adresat instituției că nu mai dorește să se implice în creșterea fetei. O anchetă socială a stabilit ulterior că familia nu are condițiile necesare și nici capacitatea de a o îngrji pe minoră.

„S-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, pentru neglijență, lipsa supravegherii părintești. Domnul care a reclamat aceste lucruri a trimis pe data de 6 decembrie 2020 un e-mail prin care a spus printre altele că nu mai dorește să se implice în creșterea fetei de trei ani. S-a făcut o anchetă și s-a stabilit că nu au posibilitatea să se ocupe de îngrijirea minorei. Dispoziția a fost eliberată pe 16 decembrie și acum fetița este bine, în siguranță. Toate aceste măsuri se fac pe baza unei hotărâri judecătorești care stabilește ceea ce trebuie făcut în astfel de cazuri. Mama a spus că se va întoarce acasă și așteptăm atunci să vedem dacă dorește și dacă o poate îngriji corespunzător, realizând o altă anchetă în urmă căreia se va decide”, declară reprezentanții DGASPC Iași.

Comentarii
 • Triste veștii ne mai vin din țara noastră. La noi ân Olanda de sud așea ceva nu sar ântâmpla pentru că suntem ân secolul 21.
  Ânsă a m-ai fost on caz tot așea cu niște imigranții romăni ân Norvegia,lea loat copi din casă că nu aveau procură.
  E pline țările astea de imigranții care ân loc să muncească să trimetă banii ân țară la copi,fac tot felul de plânsete deranjante.

 • Marcela Ailenei de la dgaspc face ce vrea ea! Fac toate porcariile acolo, baga fete la produs si la videochat si nu le face nimeni nimic! Vand copii efectiv cu acordul politiei de la sectia 4! Eu personal i am facut plangere penala si nu face nimeni nimic! Ii doare efectiv in cur! Niste ordinare! Eu le am zis personal. Tot o prinde cineva pana la urma si ii va face felul la aceasta ordinara!

 • Isi bat joc de viitorul copiilor, intersul superior al copilului nu exista la unele asistentesocialede la Protectie, orgoliile si interesul personal primeaza. Cu stirea conducerii, a lui Florin Ion, Karacsony, Budai…toti sunt o apa si-un pamant. Aloooo, Alexe, Vernica, Danga, cate reclamatii aveti impotriva DGASPC, cate cazuri de abuz v-au ajuns la urechi?Ce masuri ati luat? Aveti si voi copii, stii ce inseamna sa creasca un copil frumos, in siguranta, nu plimbat prin centre si de la un asistent maternal la altul sau de la o ruda la alta. Florin Ion&co nu merita posturile si salariile pe care le incaseaza.

 • Sa vina Protectia la Tibana sa vada copii crescuti traumatizati in familii de betivi si violenti. Sa vina la Mioara Roman si Ion de la Garbesti, care vai de steaua lor le-a facut preotul Damaschin 2 camere ca au 9 copii si le da ajutoare si traiesc din alocatii si ajutor social de la Primarie si ei beau si se bat. Munca nu le place, doar bauturasi tigarile. A fugarit-o Nelu pe Mioara cu drujba de fata cu copii, stie si Politia ca l-a luat in catuse din ograda. Copiii aia vai de ei, cei mari nu mai merg la scoala, Gina a fugit de acasa vreo 2 luni la o panarama de pe aici din sat, acum e in relatii cu niste canadieni sa plece in Canada la…..munca. Ce munca sa faca ea in Canada fara scoala, ea nu stie bine romaneste d-apai alta limba. Copiii traiesc traumatizati langa asa parinti si Protectia in loc sa intervina, o roaga pe Mioara daca nu vrea sa ia in plasament copii de la frate-su care sunt dati acum la asistenti maternali. Pai asta e gandire in interesul copiilor sau e in interesul betivilor sa faca bani de pe plasament? Asa va faceti serviciul ca sa le fie bine copiilor? Nu va e rusine?Ce interese aveti?

 • Gandire de mame cu copii acasa ajunse asistente sociale si managere de caz. Cum sa iei un copil care a crescut atata timp langa cineva si sa-l dai la asistent maternal din motive
  de tot rasul? Asistentul maternal e angajatul vostru si tineti cu el in detrimentul copilului. Copilul ala a fost crescut acolo, s-a atasat de cei ce l-au crescut atata timp, acum ii rupeti sufletul doar ca sa ia salariu asistentul vostru maternal. Chiar daca are rude biologice, bunici , matusi , analizati situatia lor si luati masuri unde ii e mai bine copilului, nu musai acolo ca e la rude. Ganditi-va la copii, nu la adulti. Judecatorii ar trebui sa se implice in cercetare judecatoreasca inainte de a da o hotarare, nu sa se lase influentati de ce scrie in referate mincinoase managerul de caz si asistentul social de la Primarie care sunt mana n mana, unu mai pe interes ca altu. Aveti si voi copii acasa, nu va e teama ca o sa va ajunga lacrimile copiilor astia la care nu va ganditi cand decideti? Sa va amintiti atunci .

 • Protectia in loc sa ia copiii chinuiti si neglijati de parinti betivi si dezinteresati de viitorul copiilor, ii ia de unde sunt crescuti frumos si cu drag. Ia sa vina Protectia Copilului la Tibanesti la Taban, dar pe neanuntate, sa nu stie dna Mariana asisenta si sa vada cum o gasesc de treaza pe Mihaela Taban si pe barbat-su care au 3 nepoate in plasament. Banii sunt buni tare, dar fetele alea stau singure vai de ele. Noroc ca sunt marisoare si isi fac singure de mancare si se imbraca, nu stau dupa Mihaela si dupa Taban sa se trezeasca din bautura sau sa vina de prin vecini pe unde beau. La un moment dat le lasau sa stea cu 7 copii ai fiica-si, o panarama de prin Garbesti. In rest pierd vremea peFacebook, aia mai mare deja umbla fleaura prin sat. Protectia vine pe anuntate si totul e bine si frumos in rapoarte.

 • De ce nu tine conducerea audiente? De ce nu doreste Florin Ion si Karacsoni sa afle direct de la cei prejudiciati ce fac subalternele lor?N-au timp pentru plimbari in interes personal? Este o scarba de secetara acolo la Florin Ion care si cand nu era pandemie nu statea la discutii. Se teme Florin Ion ca se infecteaza si nu mai prinde pensia? Le trebuie niste plangeri penale de la un capat la altu. Si-asa e cercetat penal. Faceti-le fratilor plangeri penale la toate matracucile alea de pe acolo care se cred dumnezei. Sa piarda cu orele pe scari pe la Parchet in loc sa se duca acasa la copii. A ajuns Protectia asta de la Iasi de rasul celorlalte directii din tara. Toti cand aud de DGASPC Iasi numai de rau vorbesc, ca se cred buricul pamantului si in realitate sunt niste netrebnice. Numa Florin Ion nu vede.

 • Sa-l intrebe cineva de la CJ Iasi sau de la Prefectura sau de la DGASPC pe Ovidiu Tutu,asistentul social de la Tibana daca mai face si serviciu sau sta mai tot timpul pe Facebook? De ex stie ca la Alexeni traiesc 3 copii (2 baietei si o fetita) intrun real pericol intr-o curte unde fratele mamei Paula Dumbrava, bolnav psihic si alcoolic cunoscut face mereu panarama. Femeia traieste din alocatii, barbatul la puscarie la Vaslui si cu pretentii de pachete. Aia copii care au nevoie de ajutor, nu copiii care arecine sa-i ingrijeasca si asistentii sociali iau masuri pe ambitii personale.

 • La Balteni Probota, Marica de la Primarie anunta vizitele cand vine Protectia Copilului. Sa vina asistentele sociale la Marinela si la Ilie, cei care au lasat copilul nesupravegheat si s-a inecat la dig acu 2ani si sa vada daca s-a schimbat ceva in comportamentul lor. Tot asa beau, tot asa lasa copiii de capul lor, tot o mizerabila e. Copii chinuiti care asista la certuri, racnete si injuraturi, mananca vai de capul lor. Dar traiesc laga mama si tata precum zic cei care ar trebui sa treaca interesul copiilor pe primul loc.

Adauga un comentariu