Curiozitati

Minunatiile adancurilor subpamantene

Publicat: 05 feb. 2012
9

Pesterile, cavernele si grotele au constituit primele adaposturi ale stramosilor nostri. In aceste locuite naturale, in care primii oameni si-au petrecut viata mii de ani, ei au last urme deosebit de interesante care uimesc pe descoperitorii si vizitatorii zilelor noastre. De asemenea, in cele mai multe pesteri, natura si-a lasat si ea minunatele amprente, pe care nici cei mai iscusiti artisti nu le pot egala. In randurile urmatoare vom prezenta numai cateva dintre aceste curiozitati descoperite recent intr-o serie de pesteri.

Intr-o pestera din Perigord (Dordogne – Franta) a fost descoperit un stravechi ”muzeu” de pictura. Pe peretii acestei pesteri stramosii nostri au executat acum aproximativ 40 000 de ani 61 de desene, reprezentand animale care traiau in apropierea lor in acele timpuri, de exemplu, mamuti, bizoni, cai, rinoceri si altele.

Un grup de tineri alpinisti si cercetatori stiintifici si Bulgaria au descoperit in Muntii Rodopi, in apropierea localitatii Velingrad, o pestera de o frumusete nemaintalnita. Avand cu ei echipamentul necesar si barci pneumatice, cei cinci tineri au parcurs un rau subteran pe o distanta de mai mult de 1300 metri si au ajuns intr-o serie de sali, cu admirabile formatiuni carstice, cu perle de pestera unde se aflau si patru lacuri.

In muntii Gaz -Taz din Kazahstan, intr-o pestera care se afla la 160 metri adancime, a fost gasita o neobisnuita padurice de brazi. Pestera are o inaltime de 70 metri.

Statiunea balneo-climaterica de la Mishold-Topolca din Ungaria poseda o neobisnuita piscina termala. Acesta este situata intr-o frumoasa si curioasa pestera.

Tot in Ungaria a fost descoperita o noua grota cu stalactite, care a capatat numele de Beke, adica Pacea. Ea este situata linga Aggtelok.
Apele care infiltreaza si curg in interiorul pesterii sunt extrem de bogate in calciu. Tot aici cresc peste 70 de feluri de mucegaiuri care contin numeroase substante antibiotice deosebit de eficiente. De asemenea climatul pesterii se aseamana foarte mult cu cel alpin si are o influenta binefacatoare in combaterea bolilor cailor respiratorii.

In carstul Moraviei din Cehia se afla una dintre cele mai frumoase si interesante pesteri din Europa, pestera Macocha, nume care inseamna ”mama vitrega”. In jurul ei s-au tesut multe legende. Macocha e si numele unei mari prepastii care se afla langa locul de intrare in pestera.
Ceea se starneste in mod deosebit curiozitatea in acesta pestera sunt stalactitele si stalagmitele, precum si uimitoarele coloane naturale ce rezulta din unirea acestora.
Astfel, chiar la intrare te intampina cea mai mare stalactita, de 4 metri inaltime, alaturi de care se gaseste o uriasa coloana de pestera cu o curcumferinta de 7 metri.

Adauga un comentariu