Local

Minunile de la Manastirea Hadambu

Publicat: 26 apr. 2008

• Oameni paralizati, bolnavi de cancer, sfasiati de greutatile vietii sau care si-au pierdut sensul pe acest pamant au cautat o ultima alinare la icoanele facatoare de minuni • Ajutati de cei dragi, au venit de la sute de kilometri sa se roage la icoana Maicii Domnului de la Hadambu • Dumnezeu, pentru credinciosi, este mai viu ca niciodata, iar minunile se petrec intr-o taina greu de inteles pentru o minte care nu cunoaste din suflul divin • „Am ajuns la aceasta manastire si m-am asezat in genunchi la prima icoana. Am plans cu lacrimi amare, caci stiam ca nu am alta scapare afara de Maica Domnului. Am stat la dezlegarile de noapte si a doua zi, la Sfanta Liturghie, am venit din nou la icoana si ma rugam sa faca ce o vrea cu mine, dar mai bine sa mor decat sa sufar atata durere. Deodata, am simtit ceva ca ma apasa pe spate, am dat cu mana crezand ca este cineva, dar nu era nimeni. Era Maica Domnului. M-a ridicat din patul spitalului, m-a vindecat. De atunci, vin la 40 de zile de la Suceava sa-i multumesc Maicii Domnului”, a lasat marturie Doinita G., din Suceava, pe una din cartile scapate de incendiu de la Manastirea Hadambu • Manastirile, invaluite de aura credintei, se arata celor in nevoie dar nu numai, ca oaze de lumina tamaduitoare

Manastirile Moldovei, aceste tinuturi ale tacerii si ale Cuvantului divin, emana o bogatie spirituala pe care si orbilor le este usor sa o descopere. Drumurile catre manastiri formeaza pelerinaje cunoscute doar celor porniti in cautarea luminii si vindecarii divine si sunt mereu batatorite de oameni care duc poveri groaznice. Pelerinajele la manastirile Moldovei sau din tinutul Iasilor se prezinta asemenea unei alte lumi, care, izvorata din durere, curge spre vindecare. In toate acestea este un mister greu de strabatut cu ratiunea. Dumnezeu, pentru credinciosi, este mai viu ca niciodata, iar minunile se petrec intr-o taina greu de inteles pentru o minte care nu cunoaste din suflul divin. La Manastirea Hadambu, din comuna Mironeasa, s-a creat de ani buni un veritabil pelerinaj la icoana facatoare de minuni ce o reprezinta pe Maica Domnului cu pruncul Iisus tinut in brate. „Despre minunile care s-au intamplat aici ar fi mai potrivit sa vedeti ce spun oamenii. Misiunea noastra, a calugarilor este sa ne rugam pentru fiecare om. Dumnezeu vindeca, tamaduieste. Depinde foarte mult de credinta omului. Daca te duci in orice manastire, la orice icoana si ai credinta, vei fi vindecat”, a spus parintele Iorest de la Manastirea Hadambu. Dar si alte manastiri din tinutul Iasilor sunt repere pentru credinciosi, manastirile Dobrovat, Cetatuia, Lacuri, Golia, Bucium, Barnova ori Schitul Luparie din Cotnari sau Schitul Baiceni din Cucuteni.

Pelerinaj

Oameni paralizati, bolnavi de cancer, sfasiati de greutatile vietii sau care si-au pierdut sensul pe acest pamant au cautat o ultima alinare la icoanele facatoare de minuni. Ajutati de cei dragi, au venit de la sute de kilometri sa se roage la icoana Maicii Domnului de la Hadambu. Asa cum arata si Mantuitorul, daca omul ar avea credinta cat o boaba de mustar, ar putea muta si muntii. Unii au aceasta credinta. La Manastirea Golia, ca si la cea de la Socola erau, cu ani in urma, icoane facatoare de minuni. Acum, firele care duc spre aceste icoane se rup brusc. Manastirea Dobrovat, inainte de a fi jefuita si, mai tarziu, inchisa de catre comunisti, a avut o icoana facatoare de minuni. In prezent, la Dobrovat minunea, ca si in alte manastiri, este numai prin credinta. Pelerinajul la manastiri constituie un fenomen care daca s-ar putea monitoriza, in afara celor de la hramurile manastirilor, ar arata ca este o lume profund marcata de credinta ce cauta nadejdea la Dumnezeu.

Vindecati de cancer

Vazute si nevazute, minunile au schimbat vietile oamenilor. In luna ianuarie a anului trecut, o ieseanca a fost vindecata miraculos de cancer. Povestea femeii, asa cum a lasat-o scrisa pe unul din caietele de la Hadambu, impresioneaza. „Acum zece luni am fost diagnosticata cu o boala necrutatoare: cancer. Spaima care a cuprins toata familia mea a fost crancena. Cu un baietel de cinci luni acasa, singura putere de a trece de aceasta incercare a fost de aici (Sfanta Manastire Hadambu), de la acest Sfant Lacas unde, in fata icoanei facatoare de minuni, am primit puterea de a trece peste toata suferinta. Nu am cuvinte de a multumi in fiecare zi Maicii Domnului si bunului Dumnezeu pentru ca sunt in viata si am trecut cu bine de groaznica operatie. Multumim parintelui staret Nicodim care mi-a fost alaturi mie si familiei mele si care nu a ezitat nici un moment sa ne sprijine si sa ne ajute cu Sfintele Rugaciuni. Oriunde m-as duce, gandul meu si toata speranta mea este aici, caci acesta este locul care m-a vindecat”, a scris, pe cartea ce se afla la Manastirea Hadambu, Nicoleta D. O alta femeie, tot diagnosticata cu cancer, si-a gasit vindecarea la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Hadambu. „Pot spune ca am fost bolnava de cancer, iar doctorii nu-mi dadeau sanse prea mari de trait, nici de mers. Dar m-am rugat la Dumnezeu si la Maica Domnului care au facut minuni cu mine. Doctorul a spus ca ma pot vindeca prin tamaduirea sufletului si atunci mi-am amintit de Manastirea Hadambu, de icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Am venit la manastire si m-am rugat. Dupa aproape o luna de zile am inceput sa merg. S-a intamplat o minune Dumnezeiasca”, a lasat scris Luminita O. in anul 2005.

Istoricul icoanei facatoare de minuni

Icoana facatoare de minuni ce o reprezinta pe Maica Domnului cu pruncul a fost pictata in anul 1938 de catre preotul Octavian Zmau. Icoana a fost donata Schitului din Dealul Mare, cum este cunoscuta Manastirea Hadambu, de ieromonahul Iov Mazilu, egumenul acestui schit. Icoana a fost ferecata in argint de mesterul Ion Contfas din Targu Neamt. In anul 2003, izbucnind un incendiu, arde in intregime o casa monahala si moare un tanar sucevean, Nicusor Leuca. Obiectele bisericesti din casa ard, insa, prin miracol, doar icoana Maicii Domnului, in sute de exemplare litografiate, ramane neatinsa. Pe langa aceasta icoana care in mod nu prea obisnuit o reprezinta pe maica Domnului tinand pruncul in partea dreapta (stanga privitorului), mai sunt alte 3 icoane considerate facatoare de minuni.

Lacrimarea

Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni de la Manastirea Hadambu a plans pentru prima data in 1992, pe 6 ianuarie, de Praznicul Bobotezei, in timpul slujbei de sfintire a apei. Tot in acest an, dar pe 14 octombrie, in ziua hramului Cuvioasei Parascheva, a curs mir din umarul stang al Maicii Domnului. Doi ani mai tarziu, in perioada Postului Mare, din coroana Mantuitorului a curs mir. Tot in 1995, pe 15 august, de praznuirea Adormirii Maicii Domnului, icoana facatoare de minuni lacrimeaza din nou. In anul 2003, in luna septembrie, iarasi se petrece neobisnuitul. In zilele de 3, 6 si 8 septembrie, icoana facatoare de minuni lacrimeaza. Cu trei ani in urma, pe 6 septembrie, icoana Maicii Domnului lacrimeaza din nou. Era cu doua zile inainte de hramul manastirii, Praznicul Nasterii Maicii Domnului. Mii de pelerini au vazut si s-au inchinat.

O tara necunoscuta

Despre minunile sau lucrurile inexplicabile petrecute la Manastirea Hadambu s-ar putea scrie foarte multe, la acest lacas se pastreaza doua carnete mari, celelalte arzand la incendiul din 2003. „In august 2004, aparent spontan, am facut icter. Investigata la Craiova, am fost trimisa la Bucuresti unde s-a stabilit ca aveam o tumora care trebuia operata. Dupa operatie, ajunsa acasa, stateam toata ziua in pat, nu puteam manca. (…) Privind la televizor, am vazut un reportaj despre manastirea Hadambu. Cand sotul meu s-a intors acasa de la serviciu, i-am povestit si fara a sta pe ganduri a spus ca trebuie sa mergem, desi sunt 600 de kilometri de la Dragasani pana aici si nu se stia de voi rezista drumului. A doua zi dupa slujba mi-a revenit pofta de mancare si vitalitatea. Rugaciunile la cele patru icoane facatoare de minuni au avut un rezultat evident”, a lasat scris Maria D., din Valcea, in urma cu trei ani. Manastirile, invaluite de aura credintei, se arata celor in nevoie dar nu numai, ca oaze de lumina tamaduitoare. Sunt mii si mii de oameni care ajung la manastiri pentru a gasi acel dialog cu Dumnezeu. Este un fenomen greu de surprins. „Este bine ca vine lumea la manastiri sa se roage. Dumnezeu le deschide inimile, le usureaza viata. Credinta ii face pe oameni liberi”, a marturisit parintele Iorest.

Tags:


loading...

Comentarii
  • Nu icoanele produc ” minuni”!!! Este credintza extraordinara a omului aflat in mare nevoie de salvare a vietii care forteaza creierul sa produca substantze inca necunoscute de stiintza. Manastirea cu icoane este un fel de declansator ( trigger) al fervoarei religioase ce pune in miscare centri nervosi inca necunoscuti de catre stiintza. Nu-i nimic ” miraculos” sau religios in asta! E doar „pata alba” in cunoasterea activitatii cerebrale.

  • Poti sa spui ca vindecarile s-au produs datorita unor substante,si ca a functionat efectul placebo…….sa zicem…….dar cum se face ca dupa ani de cautari nu reusisem sa imi gasesc stabilitatea profesionala trecind din job in job pina ma saturasem, la fiecare an altul, iar dupa rugaciunile date la manastire am reusit sa gasesc ceea ce mi-am dorit intotdeauna dpdv profesional?Dumnezeu asculta pe cel ce se roaga, iar cel ce nu crede va ajunge la un moment dat al vietii la ajutorul lui Dumnezeu……..iar cind nimic nu mai ajuta atunci adevarul iese la iveala:Dumnezeu exista!

  • In ziua de 8 septembrie 2008,e va savarsi sfintirea noii biserici a Manastirii cu hramul „ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI”. Este un prilej de a merege la aceasta sfanta sarbatoare , si de a va inchina la Icoanele Facatoare de Minuni ce se afla in acest sfant lacas.

  • DUMNEZEU EXISTA ASA CUM SI NOI EXISTAM DUMNEZEU NE IUBESTE SI VREA CA NOI SA ANTELEGEM CA NUMAI PRIN IUBIRE PUTEM AJUNGE LA EL ,TREBUE SA FIM BUNI ,TREBUIE SA NE SCHIMBAM ALTFEL NU VOM CUOASTE FERCIREA LINISTEA SUFLETEASCA DE CARE AVEM ATATA NEVOIE VOM RAMANE AN LUMEA ACEASTA UNDE ESTE NUMAI DURERE ANTRISTARE SI SUSPIN CE TE COSTA SA FII BUN???????

  • Pe 11 octombrie 2009,se va savarsi resfiintirea Bisericii vechi a Manastirii Hadambu,cu ocazia implinirii a 350 de ani de atestare,de catre IPS TEOFAN,Mitropolitul Moldovei si Bucovinei,impreuna cu un sobor de ierarhi,preoti si diaconi.Staretul Nicodim Gheorghita si obstea manastirii va asteapta cu toata dragostea duhovniceasca sa participati la acest eveniment deosebit.

  • Dupa 9 anii de zile am revenit la locul unde crescusem. Si am simtit o mare nevoie de a ma duce la Manastirea noastra draga,acolo unde Maica Domnului ne-a asteptat mereu.Odata ajunsa acolo am simtit un mare fior ce trecea prin mine.Am intrat am stat la slujba m.am rugat ca tot omul,dar aveam nevoie de un sfat pentru o problema care o aveam asa ca m-am gandit sa vorbesc cu parintele staret.Sincera sa fiu m-am deceptionat deoarece el nu prea mi-a acordat multa atentie.Am plecat cu sufletul impacat ca am reusit insfarsit sa vizitez din nou biserica, dar in acelasi timp suparata deoarece nu am gasit raspuns la intrebarea mea.Acum dupa ceva timp mi-am dat seama ca nu era nevoie sa-l intreb pe parintele staret ci trebuia sa o intreb pe EA pe Maica Domnului.Staretul e si el om ca si noi nu putem sa-l judecam fiecare avem pacatele noastre in felul nostru. Noi nu ne ducem sa facem ce fac si ei (calugarii) ne ducem sa ascultam ceea ce ne zice sa facem, ceea ce ne invata sa facem.De asta dragii mei chiar daca am doar 23 de anii si nu prea am multa experienta vreu sa va dau un mic sfat daca ma lasati… duceti-va la manastire caiti-va,rugati-va si nu judecati pe cei din jurul vostru. Doar DUMNEZEU si MAICA DOMNULUI ne poate ajuta nimeni altcineva.Doamne ajuta.

  • DARAGA GEORGE DESI AU TRECUT 3 ANI ,EU ACUM AM DESCOPERIT PAREREA TA ,DESPRE SF MINUNI ,MA BUCUR PENTRU TINE CA STII CA EXISTA ACESTE SUBSTANTE ALE CREIERULUI CARE VINDECA ,DESI IN OPINIA MEA CRED CA AR TREBUI SA TI SE DEA „UN PREMIU” DE STIINTA ,TU CARE CREZI ATAT DE MULT IN EA ,DACA OAMENII DE STIINTA CRED IN MIRACOE SI SE SIMT NEPUTINCIOSI IN FATA DIVINITATII ,…TU CREZI IN ACESTE SUBSTANTE SI PETE ALBE ALE CREIERULUI ……SPER CA TU NU AI ACESTE 2 LUCRURI SI DUMNEZEU SI MAICA DOMNULUI SA TE IERTE PENTRU COMENTARIUL FACUT FARA STIINTA PREA MULTA SI SA TE FEREASCA DE” PETELE ALBE „DANDUTI CREDINTA SI DRAGOSTE PENTRU CELE DIVINE ,DOAMNE AJUTA

  • DARAGA GEORGE DESI AU TRECUT 3 ANI ,EU ACUM AM DESCOPERIT PAREREA TA ,DESPRE SF MINUNI ,MA BUCUR PENTRU TINE CA STII CA EXISTA ACESTE SUBSTANTE ALE CREIERULUI CARE VINDECA ,DESI IN OPINIA MEA CRED CA AR TREBUI SA TI SE DEA „UN PREMIU” DE STIINTA ,TU CARE CREZI ATAT DE MULT IN EA ,DACA OAMENII DE STIINTA CRED IN MIRACOE SI SE SIMT NEPUTINCIOSI IN FATA DIVINITATII ,…TU CREZI IN ACESTE SUBSTANTE SI PETE ALBE ALE CREIERULUI ……SPER CA TU NU AI ACESTE 2 LUCRURI SI DUMNEZEU SI MAICA DOMNULUI SA TE IERTE PENTRU COMENTARIUL FACUT FARA STIINTA PREA MULTA SI SA TE FEREASCA DE” PETELE ALBE „DANDUTI CREDINTA SI DRAGOSTE PENTRU CELE DIVINE ,DOAMNE AJUTA

  • Buna ma numesc Camelia si locuesc in italia e frumos la Manastire o data vreau sa vin am si pomelnicul la Manastire pentru sanatate cum sa fac sa ascult slujba si pomelnicul meu puteti sa-mi dati un raspuns

Adauga un comentariu