Info Turism

Minus 8 grade Celsius in iulie, potrivit ANM. Cea mai scazuta temperatura din luna lui cuptor, in Romania

Publicat: 04 iul. 2019

Luna iulie este cea mai calduroasa luna a anului, de aceea foarte multi romani aleg sa plece in vacanta in aceasta perioada, preferand litoralul si valurile care asigura o racorire reconfortanta. In tara noastra, cel putin pana acum, luna iulie ramane mai caldurosa luna a anului si potrivit specialistilor ANM.

In aceasta perioada a anului s-a inregistrat temperatura maxima absoluta in Romania: 44,3ºC si s-a inregistrat la Calafat, in data de 24 iulie 2007. Pe de alta parte, conform statisticilor ANM, luna iulie a adus, de-a lungul timpului, in zonele montane, si temperaturi de… sub zero grade. 

Datele inregistrate de-a lungul timpului

In luna iulie, temperatura aerului este mai mare decat in iunie, iar gradul de instabilitate mai redus, in majoritatea zonelor tarii, spun meteorologii ANM. Din datele inregistrate in perioada 1961–2018 la statiile meteorologice din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie, temperatura medie lunara multianuala (1961-2018) depaseste 22,0ºC in Campia Romana si in Dobrogea, iar in estul si centrul Moldovei, in zonele deluroase ale Olteniei si Munteniei, in Campia Vestica, in dealurile din Banat si Crisana si in Culoarul Muresului valorile sunt cuprinse intre 20-22ºC.

Valori medii de temperatura cuprinse intre 16 si 18ºC se constata in Transilvania, Maramures, Bucovina si Subcarpati. In zona montana joasa, dar si in depresiunile intramontane, aceste valori se situeaza intre 12 si 16ºC. La altitudini de peste 1700 m, mediile de temperatura sunt intre 8 si 12ºC si doar pe culmile inalte ale Carpatilor Meridionali, la peste 2500 m altitudine, se inregistreaza temperaturi sub 8ºC.

Recorduri de temperatura in luna iulie in Romania:

Temperatura maxima absoluta a lunii iulie este 44,3ºC si s-a inregistrat la Calafat, in data de 24 iulie 2007.
– In aceeasi zi, temperaturi maxime mai mari sau egale cu 44,0ºC s-au inregistrat si la statiile meteorologice: Bechet (44,2ºC), Bailesti si Moldova Veche (44,0ºC).
– De altfel, in a treia decada a lunii iulie 2007, la 57 statii meteorologice s-au inregistrat valori de temperatura de ≥ 40,0ºC.
Temperatura minima absoluta a lunii iulie este -8,0ºC si a fost inregistrata la statia meteorologica Vf. Omu, in data de 6 iulie 1933.
– La Bucuresti, minima absoluta a lunii iulie este 7,4ºC, inregistrata in data de 15 iulie 1993, la statia meteorologica Bucuresti-Baneasa.
– In aceasta luna, valori ale temperaturii minime a aerului sub 0°C s-au inregistrat doar in zona montana si in depresiuni intramontane.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit