Boli si tratamente

Miocardita. Cauze si simptome

Publicat: 07 nov. 2011

Miocardita este o boala inflamatorie a muschiului inimii (miocard). In studiile asupra pacientilor cu insuficientacardiaca, prevalenta miocarditei a fost de 9-10 %. Incidenta bolii in populatia generala nu este cunoscuta, intrucat majoritatea cazurilor evolueaza asimptomatic (fara manifestari specifice).

Se considera ca urmatoarele categorii de persone sunt mai expuse la miocardite: barbatii tineri, femeile gravide, copiii (mai ales nou-nascutii), malnutritii si persoanele imunocompromise (cand organismul nu se mai poate apara singur).

Cauzele miocarditei
Din punct de vedere etiologic, miocarditele pot fi infectioase si neinfectioase. 

1. Miocarditele infectioase
A. Virale.
Principalele tipuri de virusuri implicate sunt: virusuri Coxsackie B (30 % dintre miocarditele acute din Romania), virusul hepatitei B si C, virusuri ECHO, virus gripal,virus citomegalic, virus Epstein-Barr, HIV, rujeola, rubeola, varicela.

B. Bacteriene
Poststreptococice (reumatism articular acut), din septicemii, din pneumoniile cu germeni gram negativi, din pneumonia pneumococica, tuberculoza, salmonella, legionella, chlamidii, mycoplasme.

C. Fungice: candida, hystoplasma, aspergillus.

D. Parazitare: tripanosoma, toxoplasma.

E. Spirochete: sifilis, leptospiroze.

F. Helmintiaze: trichineloza, ascaridioza, schistosomioza, filarioza.

2. Miocarditele neinfectioase
Sunt cauzate de:

– boli de colagen: lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida, sclerodermie;
– tratament cu citostatice: adriamicina, cisplatin, ciclofosfamida;
– fenomene alergice la medicamente: ampicilina, tetraciclina, antituberculoase, amfotericina;
– intoxicatii cu toxice: arseniu, cobalt;
– postiradiere;
– in transplantul cardiac, in cadrul reactiei de rejet al grefei.

Simptome
Majoritatea miocarditelor sunt asimptomatice (nu prezinta nici un simptom), sau au o simptomatologie discreta mascata de semnele afectarii din cadrul virozei, dar evolutia lor poate merge pana la insuficienta cardiaca severa sau moarte subita (peste 20% din mortile subite la persoanele sub 30 ani).

Miocardita poate prezenta simptome grave de insuficienta ventriculara stanga acuta, cu edem pulmonar acut: lipsa de aer extrema, tuse, expectoratie abundenta si spumoasa, respiratie zgomotoasa, transpiratii abundente, piele palida si rece.

Alteori prezinta simptome de insuficientacardiaca globala: coloratie albastruie a extremitatilor, jugulare extrem de pulsatile, respiratie dificila, ficat marit.

Unele forme de miocardita evolueaza cu colaps si/sau soc. Alteori bolnavii pot prezenta o oboseala extrema, neobisnuita si neexplicabila insotita de o crestere a frecventei batailor inimii.loading...

Adauga un comentariu