National

Mircea Albulescu si Victor Rebengiuc contesta noua ordonanta privind pensiile

Publicat: 07 ian. 2009
1

Victor Rebengiuc si Mircea Albulescu se numara printre actorii care doresc sa conteste, prin Uniunea Teatrala din Romania (UNITER), Ordonanta de Urgenta nr. 230/2008, potrivit careia pensionarii care lucreaza in sistemul de stat trebuie sa aleaga intre pensie si salariu.

„Pensia este rezultatul contractului meu cu statul (…) Daca Dumnezeu ma tine sanatos, trebuie sa am dreptul sa muncesc”, a declarat Victor Rebengiuc. „Eu am contribuit la stat pentru pensia pe care o iau”, a adaugat actorul, care a marturisit ca are o pensie de aproximativ 1.500 lei. Rebengiuc, care joaca pe scene ale unor teatre precum Nationalul sau Bulandra, a declarat ca, impreuna cu actori aflati in aceeasi situatie, va face apel la un jurist al UNITER, pentru a contesta Ordonanta de Urgenta pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor de stat si de serviciu. Deja actori precum sotia sa, Mariana Mihut, si Matei Alexandru i s-au alaturat.

„Statul nu face economie in compartimentul nostru de activitate”, a declarat Ileana Stana Ionescu. „Sunt absolut revoltata. Teatrul are nevoie de actori de toate varstele”, a adaugat actrita. Ileana Stana Ionescu a spus ca artistii vor avea, in curand, o intalnire la UNITER pentru a evalua situatia. „Sunt absolut revoltata. Presupun ca lucrurile nu pot ramane asa”, a spus actrita, care a apreciat ca i-ar fi foarte greu sa aleaga intre scena si pensia sa. „Este o alegere absolut absurda. Intotdeauna as alege teatrul inaintea oricarui alt lucru, dar, in acelasi timp, nici la pensie nu vreau sa renunt, pentru ca nu stim niciodata ce ne rezerva guvernul”, a spus actrita.

Actorul Mircea Albulescu, care a calificat ordonanta guvernului drept o prostie, a hotarat deja ce va face daca respectiva contestatie nu va avea rezultate: „O sa ma odihnesc si o sa raman cu pensia, caci se pare ca asta se vrea”, a declarat actorul. „Domeniul nostru de activitate este, de fapt, ultimul afectat. Cele mai lovite de aceasta ordonanta sunt Sanatatea si Invatamantul„, a apreciat acesta. De aceeati parere a fost si Alexandru Arsinel, apreciind ca domeniile Sanatatii si Invatamantului sunt cele mai afectate de ordonanta guvernamentala. „Ma alatur protestelor vizavi de luarea unei hotarari pentru toata lumea, fara a discerne ce institutii pot fi afectate de o asemenea decizie”, a spus directorul Teatrului de Revista „Constantin Tanase”. In urma unor evaluari bazate pe documentele puse la dispozitie de teatre, UNITER va lua o hotarare in ceea ce priveste contestarea ordonantei guvernamentale.

In ultima sedinta din anul trecut, guvernul condus de Emil Boc a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat si al celor de serviciu. Potrivit ordonantei, pensionarii care sunt angajati intr-o institutie publica vor fi obligati sa opteze intre pensie si salariul de bugetar, fara a mai avea posibilitatea sa cumuleze aceste venituri. Majoritatea teatrelor din Romania functioneaza cu bani din bugetul de stat, fiind subordonate fie primariilor, fie Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (teatrele nationale).

Comentarii
  • sant asistentul personal a unei persoane cu handicap gr 1 permanent,sant si pensionar,cum se procedeaza?

  • Tot respectul pentru marii actori ai scenei romanesti dar cei tineri nu au si ei aceleasi necesitati (poate chiar mai mari)??…. si totusi se descurca cu un salariu de MIZERIE….solutii sunt numai sa se vrea….sa joace in teatrele particulare sau sa se asocieze in trupe particulare….oricum numele lor umple o sala de spectacol indiferent care ar fi aia…si pe strada daca ar juca….

Adauga un comentariu