National

Mircea Dusa: Sper ca Ungaria nu va forta „nota” in cazul Nyiro Jozsef

Publicat: 26 mai 2012
1

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Dusa, şi-a exprimat speranţa că statul ungar nu va forţa ”nota” pentru a aduce în România rămăşiţele pământeşti ale lui Nyiro Jozsef, fără a avea acordul statului român.

“Am fost la Odorheiu Secuiesc să văd condiţiile în care primarul a eliberat acea autorizaţie de reînhumare. Am constatat că sunt nişte elemente care dovedesc să acea autorizaţie este lovită de nulitate şi în această seară Instituţia Prefectului din judeţul Harghita va solicita constatarea nulităţii acelei autorizaţii. Eu nu cred că statul maghiar va forţa nota în a-l reînhuma pe acest personaj în Odorhei, fără a avea acordul statului român. Cred că elementele acestea de campanie trebuie lăsate de o parte şi soluţionată această dispută pe cale diplomatică, între două ţări ale UE. De altfel premierul Victor Ponta se va întâlni în perioada imediat următoare cu premierul Orban  şi va clarifica aceste probleme şi aceste dispute pe care le creează Guvernul de la Budapesta”, a afirmat Mircea Duşa, citat de Agerpres.

El a spus că este foarte clar faptul că Partidul Civic Maghiar, al cărui preşedinte de onoare este preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, este în campanie electorală şi că scopul acestor acţiuni ar fi scoaterea la vot a autonomiştilor.

“Nu înţeleg cum statul maghiar, premierul Orban şi preşedintele (Parlamentului) Kover – statul ungar este membru al UE, ca şi noi – agită spiritele aducând persoane care sunt controversate în istorie cum este acest Nyiro, care a fost poet, susţinător al fascismului şi care a luat poziţie serioasă împotriva evreilor”, a susţinut ministrul.

Adauga un comentariu