National

Mircea Geoană, despre întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden: „Este un lucru foarte important că dialogul a fost repornit”

Publicat: 16 iun. 2021
Mircea Geoană în costum și cu o bibliotecă în fundal
Mircea Dan Geoană este un politician român, adjunct al secretarului general al NATO, președinte al Partidului Social Românesc, formațiune pe care a fondat-o în aprilie 2015. De asemenea, Mircea Geoană este președintele Institutului Aspen România, o asociație non-profit, apolitică.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a vorbit la Antena 3 despre întâlnirea dintre președintele rus, Vladimir Putin, și cel american, Joe Biden.

Mircea Geoană este de părere că dialogul dintre cei doi președinți reprezintă un prim pas pentru asigurarea echilibrului strategic și asigurarea unei relații de colaborare între cele mai mari puteri nucleare. În plus, secretarul general adjunct al NATO consideră că faptul că președintele Joe Biden a lansat invitația pentru această întâlnire arată că dialogul este făcut de pe o poziție de forță.

”Salutăm întâlnirea dintre președintele Biden și Putin, după summitul NATO. Primul summit NATO la care președintele american a participat și cred că această secvență nu este întâmplătoare. Acest tip de dialog face parte din politica constantă a alianței care, în relația cu Rusia, avem o politică aprobată. Pe de o parte, o componentă de apărare și descurajare, dar și o componentă a dialogului. Faptul că președintele Biden a lansat invitația pentru această întâlnire arată că dialogul este făcut de pe o poziție de forță.

Mircea Geoană, despre întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden: „Acest început de discuție este un lucru bun”

Mircea Geoană a precizat că este un lucru extraordinar că dialogul dintre Vladimir Putin și Joe Biden a fost repornit. Sunt zone în care există o nevoie imperioasă de dialog, cum este echilibrul strategic, armamente nucleare, și această discuție între primele două puteri nucleare ale lumii este absolut indispensabilă.

Este un lucru foarte important că dialogul a fost repornit. Sunt zone în care există o nevoie imperioasă de dialog, cum este echilibrul strategic, armamente nucleare, și această discuție între primele două puteri nucleare ale lumii este absolut indispensabilă. Acest început de discuție despre mai multă ordine și mai puțină complexitate în zona atacurilor cibernetice este iarăși un lucru bun.

Nu întâmplător, liderii NATO au aprobat la summitul de acum două zile o nouă politică NATO cu privire la apărarea cibernetică. Eu mă ocup aici la NATO de problemele legate de apărarea cibernetică. Discuții care sunt constructive și necesare vizavi de Iran. Este important pentru comunitatea internațională ca Iranul să nu devină o putere nucleară. Afganistanul, nimeni nu dorește să devină, după ce terminăm operațiunile militare, din nou un loc în care terorismul să-și găsească culcuș.”, a precizat Mircea Geoană la Antena 3.

Mircea Geoană: „Președintele Biden a spus extrem de clar că sunt niște lucruri pe care noi nu le putem accepta”

Secretarul general adjunct al NATO a precizat că Joe Biden a spus extrem de clar că atacurile la integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei, a Georgiei și a Republicii Moldova sunt lucruri pe care occidentul democratic, America, NATO, democrațiile occidentale nu le poate accepta.

Președintele Biden a spus extrem de clar că sunt niște lucruri pe care noi, occidentul democratic, America, NATO, democrațiile occidentale, nu le putem accepta. Atacul la integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei, a Georgiei și a Republicii Moldova. Atacuri subversive la adresa democrațiilor noastre, a sistemelor noastre electorale. Această campanie masivă de dezinformare, această dorință și acțiune permanentă de a destabiliza societățile noastre democratice și de a amplifica fracturile care există în societățile democratice.

Acest limbaj ferm și neechivoc nu este contrat ideii că se și poate colabora cu o țară ca Federația Rusă, inclusiv schimbări climatice. Sunt zone în care trebuie să colaboră, iar eu am făcut în ultimii doi ani de zile cred că patru invitații oficiale către Federația Rusă, să ne reîntâlnim în formatul Consiliul NATO – Federația Rusă, care este singurul cadru în care discutăm despre probleme care sunt de interes comun.”, a declarat Mircea Geoană la Sinteza Zilei.

Adauga un comentariu