Stiri si curiozitati

Mirjana Markovici, sotia lui Slobodan Milosevici, a murit. Era supranumita „Lady Macbeth a Bacanilor”

Publicat: 15 apr. 2019
3

Vaduva fostului cel mai puternic om din Serbia Slobodan Milosevici, Mirjana Markovici, cunoscuta si drept ”Lady Macbeth a Bacanilor”, a decedat la varsta de 76 de ani luni, 15 aprilie.

Presa locala scrie ca ea a decedat intr-un spital la Moscova, in urma unei boli.

Potrivit unuia dintre prietenii sai, Dragoljub Kocovici, citat de ziarul Blic, Mira Markovic dorea sa revina in Serbia, ”insa nu daca trebuia sa fie condusa de la aeroport direct la inchisoare”. Visul sau nu s-a indeplinit, ea decedand la varsta de 76 de ani, departe de tara natala.

Potrivit unuia dintre prietenii sai, Dragoljub Kocovici, citat de ziarul Blic, Mira Markovic dorea sa revina in Serbia, ”insa nu daca trebuia sa fie condusa de la aeroport direct la inchisoare”.

Mirjana Markovic, care a exercitat o mare influenta asupra sotului sau, a parasit Serbia in 2003, unde era acuzata de justitie de abuz de putere.

Ea a fost vizata in asasinarea misterioasa, in august 2000, a fostului presedinte Ivan Stombolici.

In iunie 2007, justitia sarba a emis un mandat international de arestare pe numele lui Markovici si a fiului sau, Marko, in care sunt acuzati de legaturi cu o retea de trafic de tigarete. In anul 2008, atat ea, cat si fiul sau au primit azil politic in Rusia.

Fostul presedinte iugoslav a murit in martie 2006 in celula sa de la centrul de detentie al Tribunalului Penal International pentru ex-Iugoslavia (TPIY) la Haga, inainte de incheierea procesului in care era acuzat de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi in anii 1990 in fosta Iugoslavie. Sotia sa, fosta profesoara de sociologie la Universitatea din Belgrad, a publicat o lucrare in anul 2015, in cuprinsul careia exista o biografie exhaustiva a sosului sau, dar si argumente complexe prin care incerca sa justifice actiunile reprobabile ale acestuia. Ea isi descria sotul ca fiind o figura politica dominanta si sublinia ca nhumele acestuia era "mentionat mai des decat cele ale presedintilor rus, american si chinez impreuna"".
Adauga un comentariu