National

Miron Cozma acuza: „Iliescu a imbracat minerii in soldati”

Publicat: 27 oct. 2015
1

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, s-a prezentat marti la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul „Mineriada„, in care a fost pus sub acuzare de procurorii militari pentru infractiuni contra umanitatii. La intrare in sediul Parchetului General, Miron Cozma a declarat ca el se considera parte vatamata in dosar, deoarece a fost luat cu forta din fata Primariei Petrosani de un grup „securisto-comunist” si adus in Capitala. De asemenea, Miron Cozma a spus ca el nu a stiut de plecarea trenurilor cu mineri din Valea Jiului spre Capitala, acuzandu-l pe Ion Iliescu de faptul ca i-a imbracat pe mineri in soldati. „Cine erau aia imbracati in mineri langa Ion Iliescu in balconul Guvernului? Cine erau aia imbracati la Complexul Expozitional? Inca o data, minerii din Valea Jiului au stat la Polivalenta. Noi am fost cantonati la Polivalenta in prima etapa. Am sa va spun si alte lucruri. Au imbracat minerii in soldati. Adica aia care venisera si chipurile ramasesera i-au imbracat in soldati sa va prosteasca”, a declarat Miron Cozma. In opinia sa, Traian Basescu si Emil Constantinescu ar trebui sa fie cercetati pentru favorizarea lui Ion Iliescu.

Vezi si Dosarul Mineriada: Ion Iliescu, acuzat de reprimarea violenta a manifestatiei din Piata

El a negat faptul ca Gabriel Oprea ar fi fost garda lui de corp, sustinand ca actualul vicepremier a fost doar angajatul clubului de fotbal Jiul Petrosani. Intrebat cum comenteaza atitudinea lui Gabriel Oprea il legatura cu moartea politistului Bogdan Gigina, Miron Cozma a spus: „Acesti neocomunisti au reinventat stilul de plimbare prin Capitala cu tot felul de girofare. Nu s-a schimbat nimic. Aceeasi atitudine. Un conducator uita ca, daca este pus acolo, trebuie in primul rand sa demonstreze un respect fata de cei din jur. Pai cum ne respecta ei pe noi cand ei vin, ca pe vremea lui Ceausescu, cu acele coloane infinite de masini? Nu s-a schimbat nimic in mentalitatea de tip comunist. (…) Nu va demisiona. El a fost mereu in echipa lui de putere, pai de ce credeti ca a venit in jurul meu? Credeti ca a venit intamplator in jurul meu? Eu aveam putere in acea perioada”. In ordonanta intocmita de procurori se arata ca Miron Cozma a organizat, in calitate de fost presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”, deplasarea in Capitala a 10.000 de mineri in iunie 1990. In acest dosar, au fost pusi sub acuzare fostul presedinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Magureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Magurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Baneasa — Scoala Militara Superioara de Ofiteri a MAI), viceamiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (fost sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost sef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepresedinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepresedinte al CPUN).

Vezi si Ion Iliescu si Petre Roman, asteptati la Parchetul General pentru audieri in dosarul

De asemenea, mai multi lideri de sindicat si directori de mine, precum si alti oficiali au fost pusi sub acuzare pentru ca au organizat deplasarea in Capitala a minerilor din Valea Jiului. Potrivit ordonantei intocmite de Parchetul Militar, Ion Iliescu este acuzat ca „in zilele de 11 si 12 iunie 1990, in calitate de presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), impreuna cu Roman Petre, Magureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chitac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel si altii, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane”. Procurorii mai sustin ca Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chitac si Mugurel Florescu au decis, pe data de 13 iunie 1990, organizarea unei deplasari la Bucuresti a unui numar de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piata Universitatii asupra populatiei civile, provocand vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane. In acelasi dosar, procurorul general Tiberiu Nitu a solicitat presedintelui Klaus Iohannis declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petre Roman, Victor Atanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii, intrucat faptele cercetate s-au petrecut in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri.

Comentarii
  • „Eu aveam putere in acea perioada”, da’ sunt „habar n-am”.
    Ai uitat-o pe Elena Udrea din insiruire, Luceafarule al huilei !!!
    Acu’ tot ai ceva experienta de Rahova, asa ca ia-i pe toti si initiaza-i. Chiar ca ai avea PUTERE!

Adauga un comentariu