Terapii alternative

Mirosul care te-ar putea ajuta sa renunti la tigari

Publicat: 02 mai 2019
7

Fumatorii ar putea renunta mai usor la tigari daca simt mirosuri placute, precum menta sau ciocolata, arata un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Pittsburg.

Multi fumatori adulti afirma ca vor sa renunte la acest viciu si o parte dintre ei fac si eforturi in acest sens. Jumatate dintre fumatorii care renunta la tigari se reapuca de acest obicei in circa doua saptamani, afirma cercetatorii in studiul lor publicat in Journal of Abnormal Psychology, citat de Reuters.

„Exista multe lucruri pe care oamenii le utilzeaza pentru a inlocui fumatul, incluzand produsele cu nicotina (guma cu nicotina, plasturii cu nicotina), medicatia, dar si abordarile comportamentale, precum terapia comportamentala cognitiva si meditatia”, afirma conducatorul studiului Michael Sayette, cercetator in psihologie la Universitatea din Pittsburg (SUA). Pentru cei mai multi, insa, acestea nu au efect si ei se intorc la tigari.

Studiul actual a fost efectuat pe 232 de fumatori care nu incercau sa renunte la tigari sau foloseau inlocuitori de tabac, precum guma cu nicotina si tigari electronice. Cercetatorii le-au cerut subiectilor sa nu fumeze cu opt ore inainte de experiment si sa aduca cu ei un pachet cu tigarile lor preferate si o bricheta.
 
In timpul studiului, participantii au fost pusi sa miroasa diferite parfumuri considerate placute, precum ciocolata, marul, menta, vanilia, sau neplacute, precum substante chimice derivate din ciuperci. Voluntarii au mirosit apoi diferite tipuri de tabac, dar si produse fara un miros specific. Cercetatorii le-au cerut apoi sa aprinda o tigara si sa o tina in maini, dar sa nu fumeze. Dupa 10 secunde, participantii au evaluat verbal, pe o scara de 1 la 100, nevoia lor de a fuma inainte de a stinge si arunca tigareta.
 
Fiecare a primit apoi cate un recipient, la unii cu parfumul pe care ei l-au considerat cel mai agreabil, la altii cu parfum de tabac sau fara niciun parfum. Au mirosit iar, precizand din nou pe aceeasi scara nevoia lor de a fuma. Acestia au continuat sa miroasa recipientul pe care l-au primit, cat de mult au vrut, pe parcursul a cinci minute, iar la fiecare 60 de secunde clasificau nevoia lor de a fuma.
 
Dupa aprinderea tigaretei, scorul mediu de pofta a fost de 82,13. Apoi, indiferent de parfumul la care au fost expusi la final, toti participantii au inregistrat o dorinta diminuata de a fuma dupa ce au mirosit recipientul. In cazul celor care au mirosit parfumuri placute, dorinta de a fuma s-a redus cu circa 19,3%, la parfumul de tabac s-a redus cu 11,7% si la cei care au primit recipiente neutre s-a redus cu 11,2%.
 
Michael Sayette afirma ca, desi cinci minute nu poate insemna mult timp, pot fi suficiente pentru a oferi fumatorilor o „fereastra critica” sa regandeasca ceea ce fac si la o situatie in care riscul de recidiva este mare. Expunerea repetata la aceleasi mirosuri placute ar putea diminua ulterior orice efect asupra poftelor de tigara, a afirmat Timothy Baker, cercetator la Şcoala de Medicina si Sanatate Publica de la Universitatea din Wisconsin – Madison, care nu a fost implicat in studiu. Autorii studiului nu au inca o explicatie pentru diminuarea dorintei de a fuma ca urmare a expunerii subiectilor la aceste parfumuri, de aceea sunt necesare noi cercetari in acest sens. C.Z.

Videochat

Adauga un comentariu