WoW!

Gura urât mirositoare, simptom de diabet. Cauze nebănuite și soluții

Publicat: 10 mai 2021
barbat caruia ii miroase respiratia urat si care poate avea simptom de diabet
Respirația urât mirositoare este o neplăcere pentru oricine, dar de care poți scăpa folosind produse de igienă adecvate

Halena este termenul folosit pentru mirosul neplăcut din gură. De ea suferă deopotrivă şi copiii, şi adulţii şi bătrânii. Cauzele mirosului urât sunt variate şi numai doctorii pot stabili clar de la ce anume. Spre exemplu, unii oameni au respiraţie urât mirositoare pentru că au probleme cu dantură. Alţii, în schimb, se confrunta cu anumite probleme de sănătate. Hai să vedem de ce se spune că, dacă ai gura urât mirositoare, e un simptom că suferi de diabet.

În primul rând, înainte de a-ţi pune diagnosticul, asigură-te că nu ai probleme de igienă cu dantură. Foloseşte zilnic pasta de dinţi, apa de gură şi aţa dentară. Chiar dacă nu îţi vine să crezi, resturile de mâncare dintre dinţi pot să miroasă foarte urât, din cauza dezvoltării bacteriilor.

„Acest miros este mai persistent dimineaţa decât în cursul zilei din cauza faptului că în timpul nopţii scade producţia de salivă, iar dinţii nu mai sunt spălaţi de aceasta. Cauzele pot fi microbiene, de obicei anaerobi care se hrănesc cu resturi alimentare dintre dinţi sau din cavităţile cariilor netratate sau microbi dezvoltaţi în faringe şi laringe (în spatele nasului), în sinusurile maxilare, pe amigdale şi pungi parodontale”, a explicat medicul stomatolog Bogdan Baeder, chirurg buco-maxilo- facial.

Miros de măr stricat? Boli de ficat sau diabet

Într-o proporţie destul de mică, dar existenţa totuşi, respiraţia urât mirositoare e cauzată de unele probleme ale tubului digestiv, de intestinul gros sau intestinul subţire, dar şi de bacteria din stomac, din cauza căreia suferim de arsuri gastrice.

„Mirosul poate fi cauzat şi de tulburări metabolice în afecţiuni ale ficatului şi de diabet. În ambele situaţii, mirosul pe care persoana în cauză îl emana este de acetona sau de măr stricat”, a adăugat stomatologul Bogdan Baeder.

Halena de la vin, bere şi arome puternice

De ce ne miroase gura după ce mâncăm sau bem? Simplu! Alimentele sunt digerate şi absorbite în sistemul sanguin, ajungând inclusiv la plămâni. De la plămâni şi până la gură este o distanţă foarte mică. Acesta este motivul pentru care ne miroase gură a ceapă sau usturoi, spre exemplu, după ce mâncăm mujdei sau reţeta făcută cu ceapă crudă. Mirosul trece complet abia în momentul în care alimentele sunt absorbite total de organism.

„Halena de origine alimentară este cauzată de ingerarea, mai ales la ultima masă înainte de culcare, a alimentelor cu arome, vin, bere, a usturoiului şi a cepei”, a completat stomatologul Bogdan Baeder.

Gura uscată – de la sforăit sau medicamente

Dacă iei zilnic medicamente pentru o anumită boală ori sforăi noaptea, poate apărea iarăşi respiraţia urât mirositoare. Xerostomia, adică gura uscată, e cauzată de faptul că saliva lipseşte. Rolul salivei este de a curăţa cavitatea bucală prin neutralizarea acizilor produşi de plaga bacteriană. De asemenea, tot saliva „spala” celulele moarte de pe gingii, limba şi obraji. Atunci când acestea nu sunt înlăturate, apare mirosul greoi, adică halena.
De asemenea, cine suferă de refluxul acidului gastric, are respiraţie neplăcută, ori cine se confrunta cu unele probleme renale.

Cum să scapi de halenă

În primul rând, e bine să îţi faci nişte analize, pentru a înlătura existenţa unor afecţiuni precum: tulburări ale sistemului digestiv, diabet, laringite, sinuzite, bronşite. „E nevoie de control de specialitate pentru excluderea tumorilor – la medicul ORL sau stomatolog buco-maxilo-facial”, este sfatul medicului Bogdan Baeder. Ca să tratezi afecțiunile digestive mai ușoare, bea ceai de pelin.

În al doilea rând, asigură-te că nu ai probleme cu dantură. Mergi la un cabinet stomatologic pentru control amănunţit.
În al treilea rând, foloseşte produse pentru igiena şi exclude din alimentaţia de seara anumite produse (ceapă usturoi, lapte, alimente aromatizate).

Adauga un comentariu