Local

Miscare de forta impotriva unui om de afaceri de top! S-a cerut puscarie pentru ca nu a platit o amenda!

Publicat: 07 nov. 2016
1
@ Pentru ca nu si-a platit o amenda de 9.000 lei, judecatorul delegat a solicitat Tribunalului Iasi ca amenda aplicata unui om de afaceri sa fie transformata in inchisoare @ Regele mezelurilor a ajuns in atentia procurorilor ieseni, dupa ce s-a asociat cu mai multi tigani din Iasi, pentru a aduce carne mai ieftina din Ungaria @ Judecatorii au respins cererea de transformare a amenzii in inchisoare, pentru ca afaceristul a achitat-o intre timp
 
Miscare surprinzatoare intr-un dosar de evaziune fiscala. Pentru ca nu a platit o amenda de 9.000 lei, judecatorul delegat din cadrul Biroului de Executari Penale din cadrul Tribunalului Iasi a formulat o cerere la instanta de judecata, prin care a solicitat inlocuirea amenzii cu inchisoarea. Ieri, judecatorii de la Tribunalul Iasi au respins aceasta cerere de transformare a amenzii in inchisoare, pe motiv ca Emil Mance, administratorul firmei care produce mezelurile Salonta, a adus dovezi ca a achitat-o.

„Respinge ca neîntemeiata sesizarea Judecatorului delegat la Biroul Executari Penale al Tribunalului Iasi, cu privire la neexecutarea pedepsei amenzii penale de catre persoana condamnata Mance Emil. Constata ca persoana condamnata Mance Emil a achitat amenda penala de 9000 lei aplicata acestuia prin sentinta penala nr. 194 din 16.02.2016 a Tribunalului Iasi”, se arata in decizia judecatorilor.

In prezent, Emil Mance se afla oricum in spatele gratiilor, pentru a executa o pedeapsa de doi ani si patru luni de inchisoare pentru evaziune fiscala. Este vorba de acelasi dosar in care a primit si amenda penala, pe langa pedeapsa inchisorii. Acesta a ajuns in atentia procurorilor ieseni in urma cu aproximativ un an de zile.

Este unul dintre cele mai importante dosare instrumentate de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, pe linia combaterii si sanctionarii evaziunii fiscale. Procurorii impreuna cu politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Iasi au reusit sa desluseasca itele unor jonglerii financiare bine puse la punct. Prejudiciul este de peste trei milioane lei. Modalitatea de lucru a evazionistilor a fost una extrem de minutioasa si dezvoltata din anul 2013 pana in octombrie 2015. 
 

Emil Mance, printre liderii din piata
 
Procurorii sustin ca exista indicii clare cu privire la faptul ca, Daniel Stanescu din Grajduri l-ar fi determinat pe fostul sau sofer, Vasile Rosu, sa fie administratorul unei firme. Practic, Stanescu a dorit sa faca o firma pe numele lui Vasile Rosu si el sa o coordoneze din spate. Astfel, a fost creata firma Globus Retro Gold SRL. Pe aceasta firma a fost comisa evaziunea fiscala. In prima faza, pentru ca firma sa aiba rulaj financiar, a cumparat in fals cherestea si material lemnos. A realizat documente contabile false. Din aceasta schema a rezultat un prejudiciu de 645.000 lei adus bugetului de stat, doar din aceste tranzactii, facute doar in documente. Dupa ce a facut acest rulaj financiar, a marit in mod artificial cifra de afaceri, ca sa obtina inregistrare la TVA.

In momentul in care au vazut ca afacerea merge bine, ca pretul din Ungaria ii permite sa fie un competitor foarte bun in Romania, Dragos Stanescu a inceput sa-i aduca marfa lui Emil Mance, patronul fabricii de mezeluri Salonta. Acesta din urma a gasit mai multe firme de transport interesate sa lucreze cu el si a inceput sa care marfa din Ungaria, prin intermediul firmei tiganului din Iasi. Toate importurile s-au facut prin intermediul firmei iesene Globus Retro Gold SRL. In momentul in care carnea era bagata in lantul comercial de catre Emil Mance, avea un pret mult mai mic, pentru ca nu se platea TVA, fiind adusa din spatiul comunitar prin ingineriile financiare descrise mai sus.

Practic, pretul pus peste pretul de achizitie era pretul pur, fara alte taxe la stat. Din aceasta schema, prin care a fost omisa inregistrarea fiscala a produsului, s-a creat un prejudiciu de peste 1,5 milioane lei. In perioada 2013/2014, au intrat in tara peste 160 de TIR-uri incarcate cu carne din Ungaria, prin firma ieseanului. Fiecare TIR avea o incarcatura cuprinsa intre 3.000 si 5.000 de kilograme. Pretul total al carnii ajungea in jurul sumei de 8.000 euro. Aceasta cantitate imensa de carne, furnizata prin mijloace frauduloase, l-a propulsat pe Emil Mance printre liderii acestei piete, firma sa fiind in topul celor mai profitabile din tara. 





Adauga un comentariu