National

Miscare incredibila a bancilor in privinta creditelor pentru locuinte

Publicat: 22 sept. 2015
1

Mai multe banci din Romania ofera potentialilor clienti dobanzi pentru creditele imobiliare standard la un nivel sub cel practicat in cadrul programului Prima Casa.

BCR, BRD si CEC Bank au marje similare sau mai mici decat cele impuse de programul guvernamental. Mai clar, in conditiile unui credit standard, in lei, cu avans de 15%, BCR cere o dobanda echivalenta cu ROBOR la trei luni+1,9% pentru clientii cu un istoric de plata imaculat, in timp ce in programul Prima Casa dobanda ajunge la ROBOR 6M+ 2,3%.

CEC Bank are pentru ambele tipuri de credit o marja de 1,9% in timp ce BRD adauga la dobanda medie o marja de 2%. Pe piata mai sunt inca disponibile si credite in euro cu avans redus. Astfel, BRD cere un avans de doar 5% pentru un credit in euro a carui dobanda este echivalenta cu EURIBOR+4,5%. Creditul Prima Casa pastreaza inca avantajul avansului de doar 5%, insa are marele dezavantaj al sumei limitate la 57.000 de euro. In plus, romanii care au deja un apartament mai mare de 50 de metri patrati nu se pot califica in programul guvernamental.

Pentru un credit de 255.000, sau echivalentul a 57.000 de euro (plafonul maxim la Prima Casa), luat pe 30 de ani, clientii BCR ar plati, in acest moment, o rata de 1.181 de lei prin creditul standard si de 1.310 lei prin creditul garantat de stat. In cazul CEC Bank, rata lunara la creditul Prima Casa ajunge la 1.200 de lei, in timp ce imprumutul standard presupune o rata de 1.290 de lei. Diferentele vin din comisioanele mai mari in cazul creditului standard. BRD impune o rata de 1.140 de lei pentru creditul garantat si de 1.150 de lei pentru cel standard.

Unul din cinci clienti ai BCR, care a accesat un credit pentru locuinta, a optat pentru un apartament situat la ultimul etaj. Decizia a fost influentata de structura fondului locativ, oferte si preturi, dar si de privelistea oferita de locuinta. In acelasi timp, aproape jumatate (45%) au ales un apartament cu doua camere. “Daca la nivel national media a fost de 19,4%, la nivel local apar diferente: de la 15% Bucuresti, 20% Prahova, 21% Iasi, 22% Cluj, Sibiu si Brasov, 25% Constanta si 31% in Timis si Galati”, a declarat Teodor Mincu, seful Biroului Parteneri din cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).

In Bucuresti sunt mult mai putine apartamente la ultimul etaj, luand in considerare faptul ca majoritatea blocurilor sunt construite cu opt niveluri, ceea ce explica ponderea mai redusa, fata de Timis sau Galati, unde exista mai multe blocuri cu patru etaje, iar o parte dintre ele chiar au fost mansardate. Potrivit unui studiu al bancii, 67,5% din cumparatori au ales un etaj intermediar, iar 13,1% au preferat parterul.

Cei care aleg nivelul inferior sunt influentati de pretul mai redus, accesul mai rapid si spatiul verde din fata apartamentului care-i revine prin contract intr-un ansamblu rezidential nou. La nivel national, 45% din imprumuturi au avut ca destinatie apartamente cu 2 camere, 27% au vizat apartamentele cu 3 camere, 10% pentru garsoniere, iar peste 13% pentru o casa sau o vila. La nivel national, solicitantii creditelor imobiliare sunt in general barbati (55%), cu varste intre 25 si 40 de ani (73%), studii superioare (71%), casatoriti (54%), cu persoane in intretinere (21%) si cu proprietati imobiliare (34%).

In Bucuresti, femeile au o pondere de 52% in totalul creditelor imobiliare BCR, casatoriti sunt 45% din clienti, iar cu persoane in intretinere 18%. “Aproape unul din zece clienti (9%) au varste de pana in 25 de ani, reprezentand in principal studentii pentru care parintii decid sa cumpere o garsoniera sau cei care au terminat facultatea si isi doresc o locuinta”, a spus Mincu. Valoarea medie a unei finantari acordate de BCR anul trecut pentru achizitia de locuinta s-a situat la circa 163.000 lei, valoare relativ stabila fata de 2013, nivelul fiind similar in Timisoara, Iasi si Constanta, iar in Bucuresti suma a ajuns la 191.000 lei.  

Adauga un comentariu