Razboi în Ucraina

Mișcare neașteptată a rușilor în apropiere de Harkov, dezvăluită de ucraineni

Publicat: 07 mai 2022
Trupele ruse au început să distrugă poduri pentru a încetini o contraofensivă a Kievului în nord-est

Armata ucraineană semnalează că trupele ruse au început să distrugă poduri pentru a încetini o contraofensivă a Kievului în nord-est.

În cea mai recentă actualizare operațională, Statul Major General al armatei ucrainene a anunțat că în zona Țîrkuni și Ruski Tișki, la est de Harkov, trupele Moscovei au aruncat în aer trei poduri rutiere.

CNN menționează că nu poate verifica independent afirmația.

În ultimele două săptămâni, trupele ucrainene au recapturat o serie de sate la nord și la est de Harkov, îngreunându-le rușilor folosirea artileriei împotriva orașului și amenințând să taie liniile de aprovizionare rusești pentru forțele care luptă în Donețk și Lugansk.

Harkov se află aproape de granița cu Rusia și a fost unul dintre primele orașe atacate la începutul invaziei ruse.

Ofensiva rusă stagnează

Potrivit CNN, Statul Major ucrainean a arătat că, pentru a doua zi consecutiv, au fost puține acțiuni ofensive din partea forțelor ruse, deși tirurile de artilerie și activitățile de recunoaștere aeriană au continuat.

Unii oficiali ucraineni cred că unitățile ruse fac o pauză înainte de a lansa următoarea fază, care vizează securizarea completă a regiunilor Donețk și Lugansk, aflate parțial sub controlul insurgenților separatiști încă de la anexarea Crimeei, în 2014.

Dincolo de aceste două regiuni, rușii au continuat să bombardeze orașul Mykolaiv, din sud, a precizat sursa citată de CNN.

În paralel, tensiunile se acumulează înainte de 9 mai, ziua în care Rusia marchează victoria asupra Germaniei naziste.

Oficialii occidentali au avertizat că președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei cu această ocazie, mișcare ce i-ar permite să mobilizeze rezerviștii și să trimită, astfel, mai mulți soldați pe front.

În perioada premergătoare, forțele ruse care ocupă regiunea ucraineană Herson au sporit punctele de control și patrulele, a indicat Statul Major ucrainean.
Adauga un comentariu