Magazin

Miscare surpriza a adolescentilor dintr-un cult religios

Publicat: 02 iun. 2013
1

Analistii vorbesc despre o noua “invazie” pe Facebook. Astfel, reteaua sociala a atras pe paginile sale un “segment” considerat surprinzator: adolescentii Amish.

Facebook a devenit o necesitate pentru mii de adolescenti ai acestui cult religios, dupa cum noteaza El Mundo. Tinerii Amish socializeaza si organizeaza petreceri care se pare ca nu respecta normele impuse de comunitatea lor.

Droguri si alcool
Experimenteaza petrecerile, drogurile si alcoolul, iar pe profilul lor apar numeroase poze ale unor tineri Amish care socializeaza cu alti tineri in limba engleza, nu in cea traditionala Amish, si isi etaleaza noile tunsori si stilul de viata.

“Sunt fascinati pentru ca nu au multa experienta”, spune Chris Weber, consilier pentru adolescenti pentru probleme de droguri si alcool.

Comunitatea Amish este cunoscuta pentru stilul de viata arhaic, vestimentatia modesta si refuzul tehnologiilor moderne. Noah Hershberger, in varsta de 22 de ani care a abandonat recent comunitatea spune ca adolescentii sunt din ce in ce mai precauti in postarea de informatii pe Facebook privind organizarea de petreceri, fiind constienti ca in acest fel ar putea pune la curent politia“.

Posibil si sex
Facebook le permite tinerilor Amish sa-si extinda cercurile sociale, iar daca in anii trecuti o simpla convocare nu putea reuni decat putine persoane, acum atrage sute, chiar si din alte tari. Intreaga lume este conectata si converseaza pe chat-uri.

Sexul ramane o tema interzisa, chiar si pe Facebook, dar Hershberger este sigur ca adolescentii vizioneaza pornografie pe internet si de multe ori creeaza profile false pe site-uri de intalniri. Analistii spun ca, in ciuda obsesiei pentru retelele sociale, fotografii sau dorinta de a cunoaste lume pe Internet, exista totusi o linie peste care tinerii Amish nu trec: jocurile video. Si aceasta deoarece sunt ridiculizati de colegii lor!

Nu se cunoaste numarul tinerilor Amish inregistrati pe Facebook, dar unii lideri ai bisericii au inceput deja sa tina predici impotriva retelei sociale.

Cine sunt Amish
Amish este o grupare religioasa crestina cu doctrina anabaptista, caracterizata mai ales prin felul de trai simplu si rezistenta pe care o opune in fata adoptarii obiceiurilor si utilitatilor moderne. In lume exista aproximativ 300.000 de persoane apartinand acestei grupari, cea mai mare parte traind in 22 localitati din SUA si Ontario, Canada.

Populatia amish isi are originea in emigrantii elvetieni de limba germana. Ei cred in Noul Testament, in forma sa strict literara, si duc o viata izolata de lumea moderna.

Nu sunt adepti ai botezului copiilor, considerand ca este mai potrivit la maturitate, si propovaduiesc nonviolenta. Barbatii poarta barba, sunt imbracati cu veste negre si poarta palarii negre. Femeile nu au voie sa imbrace rochii cu nasturi, pentru ca sunt considerati provocatori, fiind inlocuiti cu agrafe sau sireturi. Si femeile au pe cap o palarie, sau o boneta. 

Locuiesc in case mici, unde nu exista nici apa curenta, nici electricitate. Aspectul caselor este rustic, lemnul aflandu-se la mare cinste. Ca un alt fapt inedit, pe langa tot ineditul acestei comunitati religioase, saltelele sunt umplute cu paie care, conform unei reguli ce nu poate fi incalcata, trebuie schimbate de doua ori pe an.

Tot analistii sunt cei care spun ca “saltul adolescentilor apartinand acestui cult religios de la viata ramasa suspendata in timpuri de demult la Facebook este ca pasul primului om pe Luna”.
Adauga un comentariu