Actualitate

Miscarea sindicala da astazi cel mai important examen din istoria postdecembrista – 10.000 de oameni in strada

Publicat: 25 mart. 1999

•Sindicalistii din Iasi vor inainta un protest comun prefectului Vitan •Manifestatia va gitui probabil circulatia in zona industriala si centru dupa ora 14

Astazi, incepe ceea ce organizatorii au denumit „cea mai importanta actiune de protest a miscarii sindicale de dupa decembrie 1989”. In cele mai mari orase din tara patru confederatii sindicale – Blocul National Sindical (BNS), Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) – „Fratia”, Confedratia Nationala „Cartel ALFA” si Confederatia Sindicatelor Democrate din Romania (CSDR) – organizeaza mitinguri de protest care sint vizate a fi doar un preludiu la greva generala programata a incepe pe data de 26 aprilie.

La Iasi, presedintii celor patru filiale conteaza pe participarea a circa 10.000 de membrii de sindicat, din municipiul capitala de judet si din Pascani. Actiunea de astazi este o premiera a ultimilor ani, pentru ca liderii confederatiilor respective au trecut peste orgolii personale si peste simpatii politice si au acceptat sa sustina o lista comuna de revendicari. Aceasta numara opt puncte si vizeaza indeplinirea unor solicitari de ordin legislativ, economic, fiscal.

Printre revendicari se numara adoptarea legilor care sa vizeze responsabilizarea functionarilor de stat de la orice nivel, crearea unui cadru legislativ care sa reglementeze relatiile de munca, modificarea bugetului de stat pe acest an, astfel incit sa dea posibilitatea indexarii salariilor si aplicarea generala a Legii Tichetelor de Masa, modificarea modului de functionare al FPS, care sa aiba drept consecinta urgentarea privatizarii. De asemenea, sindicalistii mai cer modificarea politicii fiscale prin largirea bazei de impozitare, imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor si diminuarea acestora; confederatiile mai cer si revizuirea sistemului de tarifare si contractare pentru energia electrica si termica, gaz metan, apa, benzina, transport si comunicatii. In sfirsit, o revendicare vizeaza rezolvarea blocajului financiar la nivelul unitatilor economice si reesalonarea datoriilor pe o perioada de pina la cinci ani.

Confederatiile au obtinut deja un succes prin faptul de a-l fi adus pe premierul Radu Vasile la masa negocierilor. Acestea continua insa, in acest moment reprezentantii executivului sint nevoiti sa poarte discutiile sub amenintarea grevei generale. Liderii de sindicat au anuntat ca programul actiunilor de protest nu va suferi nici o modificare in ciuda demararii negocierilor.

Pe de alta parte, avansul obtinut de sindicalisti va putea fi mentinut numai in cazul unui succes al mitingurilor de astazi.
Mentionam ca la Bucuresti, reprezentantii celor patru confederatii organizatoare ale mitingului asteapta o participare de peste 100.000 de oameni. La Iasi, Doru Alexandrescu, presedintele filialei Iasi a BNS se bazeaza pe o participare de 1.500 de sindicalisti. Salariatii regiilor autonome afiliate la aceasta confederatie (ROMTELECOM, Posta Romana, CONEL) nu s-au aratat extrem de entuziasmate de participare la miting. Pe de alta parte, Ioan Albu, presedintele coordonator al filialei Cartel ALFA a precizat ca asteapta citeva sute de sindicalisti de la „Remar” si „Scudas” din Pascani care ar urma sa soseasca in Iasi cu trenul.

Grupurile de manifestanti urmeaza sa se stringa in mai multe puncte din Zona Industriala la ora 14.00, la iesirea din schimb. Punctele de intilnire au fost stabilite la Tepro, CET, Baza III si in Podu Ros. Mitingul propriu-zis va incepe la ora 15.00 si se va incheia cel mai tirziu la ora 19.00, ora limita pentru care sindicalistii au primit aprobare. Manifestarea se va incheia prin inminarea unui protest scris prefectului Florin Vitan cu solicitarea ca acesta sa fie trimis Guvernului Romaniei. In documentul respectiv se face o radiografie a situatiei sociale a salariatilor din judet, in conditiile deteriorarii semnificative a conditiilor economice si financiare in care functioneaza societatile comerciale din Iasi. loading...

Adauga un comentariu