Magazin

Miscarea te face mai destept!

Publicat: 04 iun. 2012
1

 

Daca practici exercitii fizice in mod regulat vei fi mai sanatos, vezi avea un fizic bine conturat, vei avea o stare de spirit mai buna si, in plus, vei fi mai inteligent, arata un studiu recent, citat de adevarul.ro.

Se pare ca miscarea iti antreneaza nu doar musculatura, ci si neuronii. Cel putin aceasta este concluzia unei cercetari realizate de oamenii de stiinta de la Colegiul Dartmouth din SUA. Mai exact, prin exercitiu fizic, se activeaza o gena responsabila de „irigarea” celulelor nervoase cu o proteina ce stimuleaza capacitatea de invatare, memoria si ascutimea mintii. Aceasta se numeste factor neurotrofic (brain derived neurotrophic factor – BDNF).

In cadrul studiului american, coordonatorul Michael Hopkins si echipa sa au impartit voluntarii – barbati sanatosi si tineri – in patru grupuri: cei din primul grup au facut miscare zilnic, timp de patru saptamani, inclusiv in ziua de testare, cei din al doilea grup, tot patru saptamani, dar nu au facut sport in ziua testarii, cei din al treilea grup – doar in ziua testarii, iar al patrulea grup a fost cel al sedentarilor. 

Rezultatul testelor de memorie si de asocieri logice au fost cele mai bune in cazul primului grup de voluntari, care au prezentat si un nivel crescut de BDNF. 

Pentru astfel de rezultate, sunt suficiente exercitiile fizice de intensitate moderata, cum sunt, de exemplu, plimbarile in ritm alert. „Pentru beneficii asupra agerimii mintii, ceea ce conteaza este sa facem miscare cu regularitate, nu este atat de importanta intensitatea exercitiilor. Nu trebuie sa te surmenezi”, precizeaza Michael Hopkins. 

Important este apelezi la exercitii care-ti pun in miscare cat mai multe grupe musculare cel putin patru zile pe saptamana. 

Studii anterioare au demonstrat ca miscarea actioneaza benefic asupra activitatii cerebrale si prin stimularea circulatiei sangvine la acest nivel. Astfel, la creier ajunge un nivel crescut de oxigen, care favorizeaza realizarea simultana a mai multor sarcini, rezolvarea creativa a problemelor si creste capacitatea de memorare a informatiilor.

 

Comentarii
  • daca mergi pe acelasi traseu,ajungi sa shtii cum shi cand sa-tzi dozezi propriile fortze fizice cand vezi una sau mai multe catzarari[spre exemplu],iar pe parcurs,nu numai cand faci sport,dar shi in alte domenii ajungi sa gandeshti bine.

Adauga un comentariu