Stiri si curiozitati

Mister al antichitatii, elucidat

Publicat: 31 dec. 2014
3
Dupa 18 de ani de studiu, Stephanie Dalley de la Universitatea Oxford din Marea Britanie a ajuns la concluzia ca Gradinile suspendate au fost realizate de catre asirieni in nordul Mesopotamiei, actualul Irak, potrivit The Guardian.

Incapacitatea arheologilor de a gasi urme ale vestigiile antice ale Babilonului i-a determinat pe unii sa se indoiasca de existenta Gradinilor suspendate. Acum, Stephanie Dalley a gasit dovezi ca aceasta minune a lumii antice a fost construita de catre regele asirian Sanherib, mai degraba decat regele babilonian, Nabucodonosor.

Dovezile prezentate de Dalley, un expert in limbile antice ale Orientului Mijlociu, au fost gasite in descifrarea unor scrieri cuneiforme babiloniene si asiriene si a reinterpretarii unor texte grecesti si romane.

Vezi si Misterul disparitiei civilizatiei mayase, descifrata dupa un mileniu

Acestea au inclus o inscriptie asiriana din secolul al VII-lea i.Hr., care a fost tradusa gresit in anii ’20. Cercetatoarea a fost uimita sa gaseasca propria descriere a lui Sanherib a acestei minuni antice, ca fiind „un palat de neegalat si o minune pentru toate popoarele”. 

Misterul Gradinilor suspendate

Gradinile suspendate au fost realizate cu ajutorul unui sistem complex de canale, baraje si apeducte care transportau apa la o distanta de 80 de kilometri, pana la cetatea Ninive si la Gradinile suspendate.

Sapaturi arheologice recente au descoperit urme ale unor vechi apeducte. Unul din apropiere de Ninive poarta o incriptie cruciala: „Sanherib, imparatul lumii. Pe o mare distanta am avut un curs de apa indreptat spre imprejurimile de la Ninive”.

Vezi si Marturii UIMITOARE ale copiilor despre VIETILE ANTERIOARE!

Dalley isi prezinta multimea de dovezi privind aceasta minune a lumii intr-o carte intitulata „Misterul Gradinilor suspendate ale Babilonului”, care va aparea pe 23 mai la Oxford University Press. 

Palatul lui Sanherib, cu trepte de piatra semipretioasa si cu o intrare pazita de lei colosali din cupru, a fost magnific. Dalley a pus la cap cap textele antice si a descoperit existenta unei gradini care recrea un peisaj montan. Aici erau terase, plante si copaci exotici.

„Cele sapte minuni ale lumii antice apar in textele clasice scrise cu secole mai tarziu dupa ce Gradinile suspendate au fost create, dar Titus Flavius Iosephus, istoric din secolul I d.Hr, a fost singurul care a amintit ca Nabucodonosor a fost creatorul acestora”, a declarat Dalley. 

Cercetatoarea a constatat multe erori in legatura cu nume si locuri scrise in textele antice, inclusiv in Cartea lui Judith.Adauga un comentariu