Magazin

Mister in jurul bondarilor uriasi de la Craiova

Publicat: 24 mai 2013
1

La cateva zile dupa ce Directia Sanitar Veterinara Dolj a fost alertata de prezenta, intr-un numar mare, a unor bondari de mari dimensiuni care ataca omul si animalele, o situatie asemanatoare a fost semnalata si la Iasi. Insecta este analizata in prezent la Bucuresti, insa unii specialisti sunt de parere ca nu este vorba despre un bondar.

Potrivit unui reportaj difuzat recent de postul de televiziune ProTV, Craiova este, de cateva saptamani, „invadata” de bondari uriasi, care se presupune ca provin din Asia. Insectele au in jur de 4 cm lungime, ucid albinele in numar mare, se hranesc  cu sangele animalelor si au atacat deja cativa craioveni. Mai mult, reprezentatii Politiei Animalelor din Craiova spun ca insectele au o intepatura extrem de dureroasa – „intepaturile sunt precum un cui incins in foc pe care il infigi in piele”.

Conducerea Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Dolj spune ca totul a plecat de la solicitarea unui reprezentat al unui ONG, Politia Animalelor Craiova, care s-a adresat DSVSA cu rugamintea de a lua masuri impotriva insectei si de a incerca identificarea ei. Subliniind ca nu intra in atributiile institutiei identificarea insectelor, directorul DSVSA, Dr. Andrei Butaru, a decis totusi sa trimita un exemplar din insectele gasite catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti pentru a fi analizat. Pana in prezent, specialistii din Bucuresti nu s-au pronuntat in privinta insectei. Potrivit lui Andrei Butaru, DSVSA Dolj nu a primit nicio alta sesizare cu privire la presupusii bondari asiatici.

Insecta despre care se crede ca ar fi invadat Craiova este Bombus asiaticus (Morawitz, 1875), o specie de bondar care traieste in Asia, a declarat pentru Yahoo! News Dr. Aurora Stanescu, specialist in heteropterele terestre,  de la Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa. Potrivit specialistilor, la o prima vedere, insecta descoperita la Craiova nu ar fi bondarul asiatic, in conditiile in care nu prezinta aceeasi pilozitate cu acesta.

„Cu siguranta este un himenopter, adica face parte din familia care include albinele, viespii, bondarii si furnicile”, a precizat Aurora Stanescu, care inclina insa catre ideea ca nu este vorba despre un bondar.

Adauga un comentariu