Secretele istoriei

Mistere nerezolvate ale istoriei

Publicat: 04 ian. 2015
3
Asasinarea lui John F. Kennedy

Cel de-al treizeci si cincilea presedinte al Statelor Unite ale Americii a fost impuscat o data in spate si o data in cap, in timpul unei parade prezidentiale pe strazile din Dallas, Texas, pe data de 22 noiembrie, 1963. 45 de minute mai tarziu, era arestat Lee Harvey Oswald, iar dupa alte cateva ore de interogatoriu in care niciuna dintre procedurile obisnuie nu au fost respectate, a fost acuzat de crima. Dupa numai doua zile, acuzatul aflat in custodia politiei a fost la randu-i ucis in fata a sute de jurnalisti, de Jack Ruby, proprietarul unui club de striptease. 

Vezi si Misterioasa populatie Lapita

Pe data de 29 noiembrie, presedinele Lyndon B. Johnson a creat Comisia Warren, cu scopul de a ancheta cele intamplate. Concluzia comisiei a fost ca Oswald a fost singurul tragator, gloantele fiind trase de la etajul sase al cladirii Schoolbook Depository, cu o pusca de fabricatie italiana marca Mannlicher-Carcano.

Ancheta nu a lamurit insa multe aspecte paradoxale ale crimei, iar multe indicii care ar fi putut duce la rezolvarea lor s-au „pierdut”: limuzina cu care se deplasa presedintele a fost spalata inainte de a fi analizata, cadavrul lui Kennedy trebuia examinat de medical legist local, insa a fost dus la Washington, palaria si butonii de la camasa pe care o purta Connalty atunci cand a fost impuscat lipsesc, iar fotografiile autopsiei lui Kennedy au disparut, scriu cei de la adevarul.ro.

Teorii 

Multe dintre teoriile conspiratiei care au inconjurat asasinarea presedintelui au fost formulate inca din ziua in care rezultatele Comisiei au fost facute publice. Cea mai vehiculata teorie este cea conform careia ar fi existat mai mult de un tragator. Alte teorii ale conspiratiei fac referire la musamalizari de catre Rezerva Federala, CIA, Serviciul Secret, exilati cubanezi, mafia, Comitetul de Supraveghere American, Blocul Sovietic sau guvernul israelian. 


Vezi si
Enigma triburilor pierdute ale lui Israel

Craniile de cristal

Misterul craniilor de cristal a crescut in popularitate odata cu lansarea filmului Indiana Jones, dar el dateaza inca din 1881, cand au fost gasite primele doua cranii de catre mercenari mexicani. In total, treisprezece cranii au fost descoperite prin toata America Centrala si de Sud. Probabil cel mai faimos craniu este cel al lui Mitchel-Hedges, descoperit de o tanara in varsta de 17 ani, Anna Mitchel-Hedges, intre vechi ruine unde se presupune ca odinioara a existat un templu maias. Craniul, care cantareste aproximativ 6 kilograme si are o inaltime de 10 centimetri, seamana foarte mult cu craniul uman, in special in ceea ce priveste structura maxilarului. In urma cercetarilor amanuntite s-a constatat ca a fost sculptat in sensul invers al axei naturale a cristalului, proces imposibil de realizat fara ajutorul razelor laser. Mai mult, in opinia cercetatorilor, craniile de cristal nu pot fi reproduse in zilele noastre nici de cei mai priceputi sculptori.

Pentru o lunga perioada de timp, cea mai plauzibila explicatie a fost ca respectivele cranii de cristal au fost cioplite de catre maiasi sau azteci. De-a lungul anilor, insa, au aparut si alte teorii cu privire la cei care le-au creat, din ce in ce mai ciudate. Nu este exclusa nici ipoteza conform careia ele sunt creatia extraterestrilor, ca sunt originare din Atlantida sau Lemuria, sau chiar ca au fost lasate in urma de o societate care acum traieste in centrul Pamantului. Cea mai interesanta ipoteza este cea conform careia craniile reprezinta un fel de banci de date despre o rasa superioara, care este posibil sa fi existat pe Pamant. Misterul lor este adancit si de faptul ca au fost create cu ajutorul unor tehnologii cu mult peste posibilitatile pe care le aveau maiasii si aztecii. 


Mormantul lui Vlad Tepes

Faimos si ca personaj al lui Bram Stoker, contele Dracula a fost principe al Valahiei, fiind portretizat si ca un erou patriot, dar si ca un conducator crud si nemilos. Vlad Dracul a fost un conducator care a tras in teapa si a torturat intre 40.000 si 100.000 din inamicii sai, turci sau valahi, care au constituit o amenintare la adresa puterii sale. Dupa trei domnii separate, a fost ucis in lupta cu turcii in apropiere de Bucuresti, in 1476. Turcii i-au taiat capul si l-au trimis Sultanului Imperiului Otoman, Mehmed al II-lea. Locul de odihna al corpului sau nu este cunoscut. 

Teorii 

Teoria cea mai acceptata despre mormantul lui Vlad Tepes este ca a fost inmormantat la Manastirea Snagov, pe o insula din apropierea Bucurestilor. Examinarile recente au aratat insa ca „mormantul“ lui Tepes contine doar cateva oase de cal datate din neolitic. O alta teorie spune ca trupul lui Tepes ar fi fost ingropat pe locatia manastirii Comana, ctitoria voievodului. Insa manastirea a fost reconstruita in secolul XVII si nu au fost gasite niciun fel de ramasite. O alta ipoteza este legata de superstitie, din cauza legendelor despre vampirii care bantuiau Valahia in vremurile acelea – Tepes putea fi mutat oriunde, pentru a preveni si proteja calugarii de a fi omorati in somn.


Camera de Chihlimbar 

Construita in 1701 pentru primul Rege al Prusiei, a fost ulterior mutata in Rusia, ca un cadou pentru Petru cel Mare, iar apoi a fost mutata din nou, la Palatul de Iarna, de catre Tarina Ecaterina. Camera masura aproximativ 55 de metri patrati, iar constructia ei a durat mai bine de 10 ani. La impodobirea salonului au fost folosite sase tone de chihlimbar de diverse nuante si nenumarate ornamente din aur sau mozaicuri aurite, incrustate cu pietre pretioase. Cand armata lui Hitler a amenintat Uniunea Sovietica, curatorii au incercat sa mute camera inca o data, dar chihlimbarul a devenit fragil, asa ca a fost ascuns sub un strat de tapet. Nazistii stiau insa unde sa caute faimoasa opera de arta, astfel ca soldatii au dezmembrat camera pentru a putea fi trimisa la Konigsberg, capitala Prusiei de Est. In timpul razboiului, Castelul Konigsberg a fost serios bombardat de catre Fortele Aeriene Regale, fiind distrus ulterior de fortele Uniunii Sovietice. In ciuda catorva zvonuri conform carora faimoasa Camera de Chihlimbar a supravietuit razboiului, ea nu a mai fost vazuta niciodata.

Teorii 

Unii oameni cred ca celebra Camera de Chihlimbar a fost distrusa in timpul bombardamentelor si a pierit pentru totdeauna. Exista insa si optimisti, care cred ca  ea este inca ascunsa intr-un buncar subteran la Konigsberg, ca este ingropata intr-o mina in Muntii Mineralieri sau ca se afla la bordul unui submarin sau a unui vas care a fost scufundat in Marea Baltica de catre Marina Sovietica. In 1997, un mozaic de piatra ce a decorat camera a fost desoperit in Vestul Germaniei, in mainile familiei unui soldat care a ajutat la demontarea Camerei de Chihlimbar. Restul Camerei nu a mai fost gasit niciodata, in ciuda catorva zvonuri care au afirmat contrariul.

Adauga un comentariu