Secretele istoriei

Misterele celor mai celebre vapoare din istorie

Publicat: 17 mai 2013

Octavius
Nava Octavius a fost descoperita pentru prima data in 1775. Ciudatenia este ca toti pasagerii, cat si echipajul erau inghetati la bord. Capitanul navei era asezat la o masa cu pana in mana scriind in jurnal cand valul incredibil de frig s-a propagat. Langa el se afla o femeie cu un copil, amandoi morti de frig.
Din jurnalul capitanului s-a mai pastrat doar prima si ultima pagina. Ultima scriere data din 1762, ceea ce inseamna ca nava Octavius plutea in deriva, dar si in aceleasi conditii de 13 ani. Oare cum nu s-au dezghetat cadavrele celor morti in tot acest timp? S-a incercat aducerea navei in Anglia, dar nu s-a putut. De atunci si pana in prezent nimeni nu a mai dat de urma sa. Oare unde se afla?
Jyoti
Cazul vaporului Jyoti este unul incredibil. Povestea s-a petrecut in 1955 cand nava Jyoti a fost descoperita plutind in deriva. Nu era nici urma de pasageri ?i nici echipaj. Barcile de salvare erau la locul lor, iar totul parea in regula. Radioul de pe ambarcatiune era in stare perfecta de functionare, cu toate acestea nu a fost emis niciun semnal de ajutor. Nimeni nu a putut sa-si explice ceea ce s-a petrecut pe nava Jyoti si cum mai bine de 100 de oameni s-au evaporat.
Lady Lavibond
La inceputul anului 1748, capitanul acesteia, Simon Peel, era proaspat casatorit si foarte indragostit de sotia sa Pe 13 februarie, a decis sa o duca intr-o croaziera pentru a-si sarbatori legamantul, in ciuda superstitiei ca prezenta unei femei la bord aduce ghinion. Problemele au inceput in timpul calatoriei, cand secundul s-a simtit din ce in ce mai atras de noua aparitie de la bord. Orbit de gelozie, acesta a navigat inspre Goodwind Sands, o zona extrem de periculoasa pentru nave, multe esuand in bancurile de nisip. Lady Lovibond s-a scufundat, luandu-i cu ea pe toti cei de la bord. Povestea spune ca vasul apare o data la 50 de ani si ii sperie pe toti care ii ies in cale.
Mary Celeste
Un alt caz stupefiant, care s-a petrecut in mijlocul Oceanului Atlantic, unde ambarcatiunea Mary Celeste a fost descoperita, dar fara echipaj. Velele erau ridicate, vaporul nu prezenta urme de lupta si mancarea sau alcoolul erau la locul lor, ceea ce exclude posibilitatea sa fi fost jefuita de pirati. Dar unde disparuse echipajul? Nimeni nu stie si nici nu va afla.
Olandezul Zburator
A disparut fara urma in 1680 si este cea mai cunoscuta nava fantoma. The Flying Dutchman – Olandezul zburator, a fost sursa de inspiratie pentru numeroase picturi, povesti de groaza, filme si chiar pentru o opera. A fost mentionat pentru prima data la inceputul secolului al XVIII-lea, in cartea lui George Barrington, ”Voyage to Botany Bay”. Ulterior, legenda a fost imbogatita de catre pescari prin povestile lor infricosatoare despre ”aparitiile” navei. Olandezul Zburator provenea din Amsterdam si era condusa de un capitan pe nume Hendrick Van der Vecken. Legenda spune ca Olandezul Zburator este blestemat sa cutreiere oceanele pentru eternitate. Multi oameni, de la simpli pescari si pana la Printul de Wales, au pretins ca au vazut nava in drumul ei fara sfarsit peste ape.

sursa:efemeride.ro

 loading...

Adauga un comentariu