Stiri si curiozitati

Misterele Iasului: Fortareata acoperita de pe dealul Catalina – FOTO

Publicat: 22 mai 2013
Fortareata acoperita de pe dealul Catalina reprezinta unul din cele mai mare mistere din Romania. Pe culmile dealului se afla o cetate construita in urma cu 3000 de ani de catre traci si care potrvit istoricilor era un centru militar cum rar se mai gasea pe Terra.
Zidurile acesteia sunt de tipul “Murus Dacicus”, un zid specific arhitecturii dacice cu o latime de 3 metri si o inaltime de 4-5 metri.
Era construita din doua randuri de ziduri din blocuri fasonate de calcar, legate intre ele prin barne solide de lemn incastrate in blocurile de piatra in niste jgheaburi speciale sapate in piatra. Spatiul dintre cele doua ziduri de piatra se umplea cu pamant si piatra neprelucrata. Barnele aveau rolul de a mentine structura intacta si a impiedica eventuale alunecari cauzate de distributia inegala a presiunii umpluturii pe zidurile de piatra. Din pacate, mai multi factori (precum trecerea timpului, nepasarea) si-au spus cuvantul, din cetate ramanand doar cateva fire si barne, scriu cei de la efemeride.ro.

Misterul cetatii
s-a nascut odata cu descoperirea acestui acoperis, care se inalta la circa 30 de metri spre cer. Se presupune ca acoperisul avea un rol strategic militar pentru ca alta explicatia nu a fost gasita inca. Undeva prin anii ’70, cand inca mai exista un basorelief pe care se puteau determina mai multe coordonate. Istoricii au inceput sa se intrebe la ce folosea acest acoperis si de cine se aparau pe calea aerului tracii?
O legenda locala spune ca triburile care au construit aceasta cetate misterioasa au fost nevoite sa-i ataseze si un acoperis destul de gros de teama zeilor, care uneori ii mai pedepseau pentru ca fie nu se supuneau ordinelor sau ofrandele aduse nu erau pe placul lor. Dar cine erau acesti zei si cum se deplasau pe calea aerului?
In urma cu 22 de ani, arheologii au inceput sa efectueze diverse sapaturi in jurul cetatii. S-a constat cu stupoare ca pe o raza de 600 de metri in jurul cetatii solul nu este fertil. Apoi, la o adancime de circa 80 de centimetri s-a descoperit o pelicula de 25 de centimetri de pamant care era carbonizat. Singura metoda prin care se poate carboniza pamantul este detonarea unei bombe atomice. Dar cine detinea o asemenea arma acum 3000 de ani? 
Cu toate acestea, cetatea nu a fost distrusa, ceea ce presupune ca si aparatorii detineau arme la fel de sofisticate precum atacatorii.


loading...

Adauga un comentariu