Arheologie

Misterioasa cariera a dacilor din Muntii Orastiei

Publicat: 16 ian. 2014
3
Magura Calanului, un deal destul de inalt, acum pe jumatate impadurit, este locul din care dacii si-au luat piatra pentru zidurile cetatilor din Muntii Orastiei. Acest fapt a fost dovedit si prin cercetari geologice, la fel cum s-a dovedit ca andezitul folosit in templele de la Sarmizegetusa Regia a fost adus in capitala lui Decebal de la o distanta si mai mare, mai precis de langa Deva.
In ce priveste transportul blocurilor de piatra, istoricii spun ca dacii au reusit performante mai insemnate decat cele ale egiptenilor, la momentul construirii piramidelor. De la Magura Calanului pana la Costesti sunt 20 de kilometri, iar pana sus, la Sarmizegetusa Regia, sunt aproape 40. Pentru transportul andezitului distanta a fost si mai mare, Deva aflandu-se la 60 de kilometri de capitala regatului dac, potrivit 2012en.ro.

Vezi si Memoria veacurilor din „Tara Dacilor” de la Sibiel  

Specialistii nu sunt insa de acord in ce priveste modalitatea de transport a blocurilor de piatra: unii spun ca acestea erau transportate doar iarna, pe sanii, altii sunt de parere ca transportul ar fi fost facut si vara, blocurile fiind trase peste „cilindri” de lemn pusi transversal in fata bucatii de roca. Nici acum nu se cunosc traseele de transport, variantele fiind mai multe, datorita reliefului muntos din zona.
O comoara culturala ignorata
Cariera de calcar de langa orasul Calan nu este nici acum clasata ca monument. Procedurile de clasare au fost incepute, dar nu sunt inca finalizate. Cercetarile arheologice in zona s-au rezumat la verificari de suprafata. Urmele daltilor mesterilor greci, tocmiti de daci pentru a-i ajuta la construirea cetatilor, se mai vad si acum pe bucatile de piatra pravalite de pe muchia dealului pe un platou din apropiere. Se mai vede inca si principalul front de lucru al carierei, lat de 40 de metri si inalt de 10.

Vezi si Pestera Polovragi si blestemul lui Zamolxis  

„Dupa Rosia Montana, care iese in evidenta pentru exploatarile aurifere romane, dealul Magura Calanului este unul dintre cele mai grandioase monumente antice legate de exploatari, de trecutul nostru milenar. Acesta este motivul pentru care el trebuie sa devina un panteon natural al poporului roman”, scria in 1995, intr-un articol din „Acta Museis Napocensis”, geologul profesor universitar Ioan Marza, unul dintre putinii specialisti care au facut cercetari in cariera dacilor.
Desi este evident ca prelucrarea pietrei s-a facut vreme de doua milenii la Magura Calanului, inca nu s-a descoperit asezarea antica a pietrarilor de aici. Asta tot pentru ca Ministerul Culturii nu a alocat niciodata bani pentru cercetari amanuntite in zona
Intre timp, mestesugul a disparut. Ultimul pietrar din sat a murit in 1957, iar urmasii lui nu s-au aratat deloc interesati sa preia stafeta, preferand sa se angajeze la combinatul siderurgic din apropiere.
Adauga un comentariu