Stiri si curiozitati

Misterioasele lumini Min Min

Publicat: 06 ian. 2014
Discurile luminoase Min Min, acele luminite rotunde ce danseaza noaptea pe cer, deasupra zonelor desertice din regiunea Channel, sunt unele dintre cele mai vechi mistere naturale din Australia. Marturiile referitoare la acest fenomen dateaza de cateva sute de ani si numeroase povestiri au fost relatate, atat de aborigeni, cat si de primii colonisti. In folclorul local, se spune ca sunt sufletele oamenilor morti care, dintr-un motiv necunoscut, au ramas pe pamant, sub aceasta forma scanteietoare.
Conform martorilor, deasupra campiilor din regiunea Channel, in noptile senine de iarna, cand vantul este slab, se pot vedea niste sfere stralucitoare, putin mai mici decat o luna plina, care se joaca pe cer, deasupra orizontului. Cel mai des, au fost descrise ca avand culoarea alba, dar se spune ca ele isi pot schimba culorile, din rosu in verde si invers. Au existat cazuri cand mingile sclipitoare, cu o traiectorie ametitoare, venind dinspre linia orizontului in zigzag, s-au apropiat de oameni amenintator de mult. Cand martorul intorcea privirea spre sursa de lumina, discul se indeparta cu o viteza fantastica si, ajungand la o distanta suficient de mare, parca ii facea in ciuda omului speriat, dansand bezmetic in toate directiile. Aborigenii sunt convinsi ca aceste corpuri sunt inteligente si actioneaza pe baza unor rationamente.
Misteriosul fenomen australian este studiat indeaproape de catre oameni de stiinta din intreaga lume, insa pana acum nu s-a oferit nici o explicatie satisfacatoare. Majoritatea savantilor sustin ca globurile Min Min sunt numai un miraj provocat de oglindirea surselor de lumina indepartate. Spre exemplu, de la farurile masinilor sau de la lumina din casele oamenilor, uneori aprinse la sute de kilometri. Jack Pettigrew, profesor la Universitatea din Queensland, Australia, afirma ca farurile masinilor sau, pur si simplu, aprinderea becurilor poate produce un asemenea miraj. „In realitate, nu este vorba decat de o iluzie interesanta, scrie formula-as.ro.
Lumina farurilor automobilelor care circula noaptea pe strada poate fi refractata, in conditiile unei inversiuni de temperatura, astfel incat sa para ca vine dinspre cer si nu dinspre sosea”.
Localnicii insa nu pot fi convinsi de explicatiile stiintifice, intrebandu-se, pe buna dreptate, cum de exista marturii referitoare la acest fenomen inca de acum cateva sute de ani, atunci cand becul inca nu fusese descoperit. Pana si aborigenii par sa cunoasca faptul ca Thomas Edison a fost „omul luminii”, omul secolului XX si ca, in urma cu cateva veacuri, desertul australian nu era populat decat de canguri, iar luminitele Min Min existau inca de atunci.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit