Secretele istoriei

Misterul din spatele viorii lui Stradivarius

Publicat: 03 iun. 2013
3
Joseph Nagyvari, profesor emerit la Catedra de Biochimie a Universitatii Texas A&M, studiaza compozitia chimica a viorilor Stradivarius inca din 1976. La capatul unei munci titanice, el a ajuns la concluzia ca anume substantele chimice (si nicidecum lemnul folosit de Stradivarius) confereau viorii un sunet unic, scrie enciclopedia-curiozitatilor.blogspot.ro
Lemnul folosit de Antonio Stradivarius si de Guarneri del Gesu era supus unui tratament chimic foarte agresiv, iar aceste substante chimice actionau ca agenti de oxidare. Lutierii le-au tratat cu aceste substante dintr-un motiv prozaic: pentru a impedica viermii si carii sa se cuibareasca in lemnul viorilor. Probabil ca, dupa ce au aplicat acest tratament placilor de lemn din care se confectionau viorile, au ramas placut surprinsi de pronfunzimea si claritatea sunetelor si au hotarit sa continue procesul de fabricatie si sa pastreze secretul.
Muzicologii trebuie sa fie recunoscatori… cariilor! Dupa cum se stie, Antonio Stradivarius (1644-1737) a creat de-a lungul vietii circa 1200 de viori, tinind o stricta evidenta a acestora. La ora actuala, mai exista doar jumatate dintre viorile stradivarius, fiecare fiind cotata la peste 5 milioane de dolari!
Adauga un comentariu