Stiri si curiozitati

Misterul disparitiei lui Grigoriy Nelyubov

Publicat: 02 sept. 2014

Nelyubov s-a nascut in Crimeea, in 1934. A fost capitan de aviatie si pilot militar in Fortele Aeriene Sovietice. A fost selectat, impreuna cu alti 19 candidati, printre care si Iuri Gagarin, sa faca parte din primul grup de cosmonauti sovietici. Sase dintre acestia, grupul de la Soci, au fost pregatiti pentru primele zboruri in spatiu, in cadrul misiunilor Vostok.

Nelyubov, Gherman Titov si Gagarin erau considerati cei mai buni candidati, ultimul realizand si primul zbor in spatiu cu echipaj uman. Nelyubov a fost numit a doua rezerva la zborul lui Gagarin si prima rezerva la zborul lui Gherman Titov, urmand probabil sa fie a treia persoana care paraseste Planeta.

Vezi si Glenn Miller si misterioasa sa disparitie

Problemele cu alcoolul i-au afectat insa cariera, el fiind rezerva si pentru zborurile Vostok 3 si 4. In 1963, Nelyubov si alti doi cosmonauti, Ivan Anikeyev si Valentin Filatyev, au fost arestati de militie pentru ca erau beti si tulburau linistea publica. Desi oamenii legii ar fi ignorat, probabil, intamplarea, daca astronautii si-ar fi cerut scuze, comportamentul lor i-a facut pe militieni sa raporteze incidentul autoritatilor. Cei trei au fost eliminati din programul spatial, fapt care a agravat problemele lui Nelyubov cu bautura. A murit in conditii suspecte, in 1966, lovit de tren.

Vezi si Disparitia inexplicabila a lui Ray Gricar

Moartea sa a fost considerata oficial suicid, iar autoritatile sovietice au facut eforturi considerabile pentru a pastra reputatia programului spatial nepatata. Motivul pentru care a fost dat afara nu a fost dezvaluit si pozele in care aparea, inclusiv celebra fotografie cu grupul de la Soci, au fost modificate.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit