Secretele istoriei

Misterul exploziei nucleare din Rusia: Ce ar fi facut cei cinci angajati inainte sa moara

Publicat: 13 aug. 2019
3

Agentia nucleara rusa Rosatom a declarat luni ca cei cinci specialisti care au murit in explozia survenita joia trecuta pe o platforma de lansare a rachetelor nucleare din Marele Nord lucrau la "noi arme" si a promis ca va continua testele "pana la sfarsit", informeaza France Presse.

Experti americani au estimat ca accidentul, pe care autoritatile ruse l-au recunoscut abia sambata ca fiind unul cu caracter nuclear, ar putea fi legat de teste ale rachetei de croaziera "Burevestnik", una dintre noile arme "invincibile" laudate de presedintele Vladimir Putin la inceputul anului.

Rosatom a adus un omagiu luni celor cinci membri ai personalului sau care au murit in explozie, afirmand ca doreste sa "continue activitatea asupra noilor tipuri de arme, care va fi dusa la bun sfarsit indiferent de circumstante".

Potrivit Rosatom, specialistii sai ofereau expertiza de inginerie si asistenta tehnica pentru "sursa de energie izotopica" a motorului rachetei care a provocat explozia, ce s-a produs pe o "platforma maritima" si care a aruncat mai multi angajati in mare.

Imediat dupa accident, Ministerul Apararii a declarat doar ca incidentul a avut loc in timpul testarii unui "motor de racheta cu combustibil lichid", fara a preciza ca accidentul a implicat combustibil nuclear. Apoi a dat asigurari ca ''nu exista nicio contaminare radioactiva'', dar primaria unui oras din apropierea bazei a anuntat ca a inregistrat o usoara crestere a radioactivitatii inainte de a-si retrage comunicarea.

Expertii au legat accidentul de testele la "Burevestnik", o racheta cu propulsie nucleara, dezvaluita cu mare pompa de Vladimir Putin in luna februarie, dar a carei dezvoltare nu a fost inca finalizata, potrivit specialistilor. Avand ''o raza de actiune nelimitata'', potrivit presedintelui, aceasta ar fi capabila sa faca fata aproape tuturor sistemelor de interceptare.

Platforma, care dateaza din 1954 si este specializata in testarea de rachete ale flotei ruse, inclusiv a rachetelor balistice, este situata in apropierea localitatii Nionoksa, in Marele Nord, la aproape 1.000 de kilometri nord de Moscova.

Orasul inchis Sarov, situat la aproape 400 de kilometri est de Moscova, care gazduieste principalul centru rus de cercetare nucleara, a decretat duminica o zi de doliu, iar cei cinci specialisti ucisi vor fi decorati postum dupa funeraliile de luni.

Cunoscut sub numele de cod "Arzamas-16" in timpul Razboiului Rece, centrul din Sarov se afla la originea primelor arme nucleare ale Uniunii Sovietice.

Adauga un comentariu