Stiri si curiozitati

Misterul fulgerelor globulare

Publicat: 25 feb. 2015
3

Nikola Tesla, fizicianul care a dezvoltat curentul alternativ a produs fulgere globulare in laborator. „Nu am vazut bile de foc, dar am determinat modul in care se formeaza si am reusit sa le produc artificial”, scria el in 1904. Ceea ce uimeste e faptul ca astazi, la mai mult de o suta de ani de atunci, oamenii de stiinta nu reusesc sa reproduca exact experimentul lui Tesla.

Unii cercetatori nu cred in existenta fulgerelor globulare, desi martorii le confirma prezenta de mii de ani, chiar si in surse din Grecia antica. Fenomenul se petrece in timpul furtunilor cu descarcari electrice si presupune aparitia unor sfere luminoase, care uneori trec prin geamuri sau coboara prin cosurile caselor.

Vezi si Fenomen bizar surprins de un fotograf din Marea Britanie

In august 2013, Academia Fortelor Aeriene din Colorado, Statele Unite a realizat si a fotografiat sfere luminoase stralucitoare in laborator. Experimentul lor a generat scantei electrice descarcate de electrozi partial submersati intr-o solutie de electroliti. Chiar si asa, cercetatorii nu inteleg cum se formeaza sferele in mod natural.

 

Adauga un comentariu