Stiri si curiozitati

Misterul Gaurii Albastre din Marea Caraibelor

Publicat: 31 dec. 2014
3

Cercetatorii au analizat mineralele dintr-o cunoscuta pestera submarina de langa Belize, numita Gaura Albastra. Ei au aflat astfel detalii importante, care pot sa explice misterul disparitiei civilizatiei mayase.

Mineralele gasite acolo si in lagunele din apropiere arata ca in perioada 800-900 e.n. a fost o seceta puternica in aceasta regiune.

Dupa ce ploile au revenit, mayasii s-au mutat spre nord, dar au disparut din nou, dupa cateva sute de ani, tot intr-o perioada de seceta.

Si alte studii anterioare au indicat seceta ca o posibila explicatie pentru declinul si apoi disparitia culturii maya. Aceasta cercetare confirma teoria, aducand nou dovezi, considera autorii noului studiu, coordonati de Andre Droxler, de la Universitatea Rice.

Civilizatia mayasa a inflorit intre anii 300-700 e.n. in Peninsula Yucatan, unde a construit piramide, a dezvoltat o scriere hieroglifica si a pus bazele unui calendar avansat, potrivit descopera.ro.

Vezi si Descoperire FANTASTICA despre Iisus. De 2.000 de ani se asteapta

Dupa anul 700, cultura mayasilor a inceput sa decada, lumea lor fiind cuprinsa de anarhie si de razboaie.

Explicatiile pentru aceasta decadere sunt numeroase, dar in ultimii ani tot mai multi istorici cred ca de vina a fost seceta.

Vezi si Misterul disparitiei civilizatiei mayase, descifrata dupa un mileniu

Prima dovada a venit in anul 2012, in urma analizarii unei stalagmite dintr-o pestera din Belize, care prezenta semnele unei scaderi drastice a precipitatiilor.

Unii cercetatori cred ca in aceasta perioada musonul nu mai trecea prin zona Peninsulei Yucatan, ducand atsfel la seceta.

Acum, cercetatorii au preluat mostre din sedimentele din Gaura Albastra si din reciful Rhomboid, care inconjoara Laguna Lighthouse.

Expertii au urmarit raportul de titaniu si aluminiu din aceste sedimente. O cantitate mare de titaniu inseamna precipitatii abundente, pentru ca acest compus chimic se afla pe rocile vulcanice din regiune, care in timpul ploilor ajung in rauri si apoi in ocean.

Astfel, in perioada 800-1000 e.n, au avut loc doar doua cicloane tropicale la 20 de ani, desi in mod normal ar fi trebuit sa fie 5 sau 6.

Fenomenul se repeta si in perioada 1000-1100 e.n, cand a avut loc Mica Glaciatiune si a fost o perioada de seceta in regiunea Yucatan. Este momentul in care decade orasul Chicen Itza din Mexic, ultimul refugiu al culturii Maya.

Seceta a insemnat foamete, dar si tulburari sociale, revolte si razboaie pentru resurse.
Adauga un comentariu