Secretele istoriei

Misterul mortii lui Marin Ceausescu

Publicat: 12 ian. 2015
3

Moartea sotilor Ceausescu a atras dupa sine o alta moarte, sau cel putin asa crede familia. Cea a fostului sef al Agentiei Economice a Romaniei in Viena, Marin Ceausescu, fratele fostului dictator. Oficial, dosarul a fost clasat drept sinucidere insa in jurul metodelor care au condus la aceasta concluzie planeaza un val de mister, si acum dupa 25 de ani de la eveniment. Romania libera scrie ca din dosarul 23/P/1990, clasat si aflat in arhivele Parchetului General lipsesc copii din cele doua rapoarte medico-legale, facute atat in Austria, cat si in Romania.

Cronologic, potrivit informatiilor care exista despre acest caz, primul examen a avut loc la Institutul de Medicina Legala al Universitatii din Viena, dar in dosar nu apare copia acelui raport, ci doar o mentiune de trei randuri, prinsa in rezolutia de clasare a cazului: „Moartea lui Ceausescu Marin a fost violenta si s-a produs prin spanzurare… Alte cauze concurente ale mortii nu au reiesit”, precizau medicii austrieci, citati de magistratii de la noi.

A doua examinare a cadavrului lui Marin Ceausescu ar fi fost realizata, in Romania, la morga Spitalului Militar de fostul legist Valeriu Popa, dupa cum chiar el a declarat pentru ziarul Romania Libera in urma cu 5 ani.

„Imi amintesc ca trupul prezenta transa mediana specifica, realizata in Austria. Din acest motiv nici nu am mai facut o examinare de mare profunzime, dar stiu sigur ca am scris la final un raport in care cred ca am aprobat concluzia legistilor de la Viena. Este inexplicabil ca documentul nu mai apare astazi niciunde”, spunea legistul.

Vezi si Dezvaluiri incendiare cu privire la sotii Ceausescu

Interesant este faptul ca fostul sef al Instituttului de medicina legala de atunci, Vladimir Belis nu-si mai aminteste de reautopsiere si daca subalternul sau, Valeriu Popa a fost la acea expertiza. Dar totusi medicul Belis confirma ca procedura uzula in cazul unui deces anchetat de procurori presupunea o expertiza medico-legala obligatorie, scrie romaniatv.net.

Vezi si Marile secrete ale dictatorului Ceausescu

Semne de intrebare sunt ridicate si in legatura cu conditiile mortii. Presa scria ca Marin Ceausescu a fost gasit mort, in dimineata zilei de 28 decembrie 1989 in subsolul ambasadei Romaniei in Viena. Sediu in care se afla si Agentia Economica a Romaniei, pe care Marin Ceausescu o conducea din 1974. El a fost gasit de subalterni spanzurat de oglinda. Intr-un interviu acordat in Romania Libera de Suzanne Wolf Martin, avocata americano-elevetiana cooptata in echipa de investigatori straini sustine ca Marin Ceausescu nu s-a sinucis.

„S-a conchis ca a fost suicid prin spanzurare, iar decesul ar fi survenit din cauza fracturii gatului. Ei bine, sa mori din asa ceva trebuie sa cada de la o distanta cel putin egala cu lungimea acestuia. Insa corpul lui Marin Ceausescu atarnase la o inaltime de doar un picior de la nivelul solului. Si mai este ceva, nodul funiei cu care s-ar fi spanzurat era exact la mijloc in spatele gatului. Dar pentru un gat rupt, nodul ar fi trebuit sa apara in partea opusa. Nu era nici macar albastru la fata. Nu trebuie sa fi un geniu ca sa tragi concluzia ca nu a fost o sinucidere”.

Mai mult, si Robert Horvart, regizorul filmului „Averea diavolului” cel care i-a urmarit pe expertii canadieni angajati in 1990 sa dea de urma conturilor lui Ceausescu face dezvaluiri uluitoare despre presupusa sinucidere a fratelui dictatorului.

„In momentul in care echipa CIA a incercat sa salveze viata fratelui lui Marin Ceausescu, in momentul acela echipa DIEE a serviciului roman parasise cladirea”, a spus regizorul Robert Horvart.

Aflarea adevarului despre moartea lui Marin Ceausescu a fost ingreunat si de relatiile dintre Romania si Austria in 1990, despre care presa scria ca care erau destul de reci. In evolutia anchetei au aparut tot felul de piedici in colaborarea dintre procurorii romanii si austrieci isi aminteste chiar si magistratul care s-a ocupat de acest caz, Laurentiu Rosca. Pentru ca intre cele doua state nu exista o conventie de asistenta juridica reciproca, Austria a refuzat peste jumatate de an sa transmita Romaniei concluziile trase in urma investigatiilor, scria Romania Libera. Element ce apare si intr-un referat redactat de procurorul Rosca pe 15 decembrie 1990. Iar decizia magistratului de clasare a cazului nu a facut decat sa ridice si mai multe semne de intrebare. Si asta pentru ca acelasi Laurentiu Rosca a dezvaluit faptul ca Marin Ceausescu se pregatea in zilele de 26 si 27 decembrie Marin Ceausescu sa revina in tara. In seara zilei de 27 decembrie 1989, fratele fostului dictactor primise aprobarea Ministerului de Externe de a reveni la post si stabilise inclusiv modul in care o sa calatoreasca spre Romania, dupa cum acelasi procuror Laurentiu Rosca nota in raport. Insa Marin Ceausescu nu a mai ajuns in viata.
Adauga un comentariu