Curiozitati

Misterul structurii Stonehenge: O echipa de cercetatori dezvaluie de unde provin cei care au construit monumentul

Publicat: 17 apr. 2019
9

Un studiu recent arata ca stramosii celor care au construit monumentul Stonehenge au calatorit de-a lungul Marii Mediterane din Turcia, inainte de a ajunge in Marea Britanie, relateaza BBC.

Cercetatorii de la Londra au extras ADN din ramasitele umane neolitice gasite in Marea Britanie si l-au comparat cu cel din ramasitele europene, provenite din aceeasi perioada.

S-ar parea ca stramosii „arhitectilor” Stonehenge au ajuns in Marea Britanie cu aproape 1.000 de ani inainte de a fi construit impresionantul monument. Exista o multime de dovezi care indica faptul ca oamenii antici au calatorit din regiunea Anatolia, aceasta fiind Turcia moderna.

In timpul calatoriei, acesti oameni au raspandit practica agriculturii pe tot continentul. Unii fermieri au calatorit in Europa de-a lungul Dunarii, in timp ce alte grupuri au calatorit in vestul Europei, mergand de-a lungul coastei cu ajutorul ambarcatiunilor.

Cercetatorii sustin ca acesti oameni preistorici au calatorit din Turcia moderna inspre Spania moderna, iar mai apoi spre nordul Frantei, inainte de a ajunge in Marea Britanie, relateaza BBC.

Din fericire pentru fanii Stonehenge, agricultura nu a fost singurul lucru introdus de calatorii neolitici. Acestia au raspandit, de asemenea, practica de a construi monumente folosind pietre mari, cunoscute drept megaliti.

Inainte de sosirea fermierilor, Europa era populata cu grupuri mici de vanatori si culegatori. Totodata, rezultatele ADN sugereaza ca vanatorii-culegatori nu s-au amestecat cu grupurile noi.

In cele din urma, grupurile britanice au fost inlocuite complet de fermieri, cu exceptia unui mic grup din Scotia. Studiul a analizat, de asemenea, ADN-ul de la acesti vanatori-culegatori, inclusiv ramasitele Omului Cheddar.

Analiza ADN sugereaza ca Omul Cheddar avea piele intunecata si ochi albastri, in timp ce fermierii neolitici aveau pielea mai deschisa, cu ochi caprui si par brun sau negru.

Adauga un comentariu