Secretele istoriei

Misterul sutelor de schelete descoperite in jurul unui lac din Himalaya a fost elucidat

Publicat: 31 mai 2013
In 1942, un padurar britanic a facut o descoperire uluitoare in Roopkund, India. La o altitudine de aproape cincii mii de metri, intr-o zona nelocuita din Himalaya, barbatul a dat peste un lac inghetat, in jurul caruia se aflau raspandite sute de schelete umane
Avand in vedere ca descoperirea a fost facuta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, s-a emis ipoteza ca scheletele ar putea apartine unor soldati japonezi, care ar fi murit in timp ce incercau sa treaca prin India nedetectati. Speriati de o invazie a japonezilor, britanicii a trimis imediat o echipa de cercetatori, pentru a stabili daca scheletele apartin unor soldati japonezi.
La examinare a rezultat ca acele oase nu apartineau unor soldati japonezi, ci datau dintr-o epoca mult mai veche. Totusi, fiind atat de multe, cercetatorii au incercat sa descopere ce anume i-a ucis pe acei oameni. S-au emis numeroase teorii, de la epidemii si alunecari de teren pana la suicid ritualic. Insa, timp de sapte decenii, nimeni nu a fost capabil sa rezolve misterul de la „Lacul scheletilor”.
In 2004, o expeditie stiintifica a oferit mai multe indicii privind decesele misterioase. Toate cadavrele au fost declarate ca datand din anul 850 AD, iar probele de ADN au indicat ca au existat doua grupuri distincte de oameni ucisi in apropierea lacului. Un grup fiind format dintr-o familie numeroasa sau trib, strans legate una de alta, si un al doilea grup, mai mic la numar. Inele, sulite, incaltaminte de piele si ciomege de bambus au fost descoperite langa schelete, ceea i-a facut pe experti sa creada ca grupul a fost format de pelerini care traversau valea cu ajutorul unor calauze locale.
Intr-un final, dupa sapte decenii, cercetatorii au dezlegat misterul mortii sutelor de oameni, iar raspunsul a fost mai ciudat decat oricine s-ar fi asteptat. 
Analiza extrem de minutioasa a craniilor a aratat ca, indiferent de pozitia in care au fost decoperite scheletele, toti oamenii au murit intr-un mod similar. Din cauza unor lovituri la cap. Toate craniile prezentau fisuri adanci, insa nicio fisura nu rezulta ca ar fi fost provocata de vreo arma cunoscuta. 
Mai mult, cercetatorii au stabilit ca doar partea superioara a craniilor prezenta ciudatele lovituri, aceleasi fisuri fiind descoperite si pe partea superioara a omoplatilor victimelor. 
Concluzia finala: au fost ucisi de o rafala de obiecte rotunde si foarte dure. Mai exact, sutele de pelerini au murit loviti de grindina, in timpul unei furtuni extrem de violente. Saracii oameni, fiind in vale, neavand unde sa fuga si legati intre ei, au murit cu totii sub ploaia de gheata, loviti de furia naturii.
Scheletele inca exista in jurul lacului, oferind o priveliste infricosatoare, de gheata amestecata cu oase si cranii innegrite de vreme, scrie jurnalul.ro


loading...

Adauga un comentariu