Scena artistica din Romania

Misu Fotino si-a cunoscut mama la 40 de ani. Actorul a murit acum 5 ani

Publicat: 11 ian. 2019
3

Ce mare actor! Misu Fotino era bolnav de cativa ani, dar pe scena era irezistibil, vioi si cu un umor greu de egalat. A murit acum 5 ani, pe 13 ianuarie 2014, si de atunci nici un Revelion nu mai este atat de spumos, fara el si alti actori din Generatia de Aur.

Misu Fotino a fost prezent inca de la primul Revelion la TVR, in 1957. Aproape 60 de ani in care actorul Misu Fotino a fost nelipsit din distractia din noaptea dintre ani, dar si de pe scena de teatru. La data de 13 ianuarie 2014, inima lui s-a oprit, la 83 de ani, dar romanii nu-l vor uita curand.

”Daca n-as fi devenit actor, as fi visat sa ajung Artist, ca Radu Beligan  sau Jean Gabin”, spunea cu umor actorul Mihai Fotino, intr-un interviu mai vechi, la Formula As.

Misu Fotino, biografia

Putin stiu ca regretatul Mihai Fotino a debutat pe scena la 7 ani (in anul 1937), alaturi de tatal sau,  actorul Mihai Fotino. Deci au fost doi Misu Fotino.

S-a indragostit de film in 1948, cand a primit un rolisor, de brigadier cu aer de intelectual, in primul film romanesc ”Rasuna valea”. Jucase cu succes si la 18 ani, in piesa ”Clasa a 8-a B”, iar din pricina rolurilor a neglijat facultatea. ”Si, uite asa, Misulica a ramas fara studii”, a povestit marele actor. Era deja angajat cu carte de munca la Teatrul din Brasov condus de tatal lui, iar la 23 de ani facea o compozitie grea: zaharisitul Agamita Dandanache din ”Scrisoarea pierduta”. A urmat o bogata experienta in teatru si cinematografie, de 60 de ani de care ne-am bucurat si noi.

Misu Fotino a fost casatorit cu arhitectul Ruxandra-Ana si i-a daruti actorului o fiica, Oana-Maria.

Misu Fotino si-a cunoscut mama la 40 de ani

”Tata era un actor celebru, director prin anii ʼ30  al Teatrului din Cernauti. Acolo m-a conceput pe mine, dar mama era prea tanara si  s-au despartit curand si pe mine m-a crescut pap (n.r. tata). Cu un tata atat de bland ca al meu, care ma adora si alaturi de el si celelalte sotii ale sale, mai multe, de-a lungul timpului, pot spune ca am avut o copilarie fericita. Am fost atat de rasfatat de lumea teatrala si neteatrala, incat ma mir ca nu mi-am ratat cariera”, povestea Mihai Fotino. Si-a revazut mama tarziu, cand avea deja 40 de ani. ”Ne-am privit ca doi straini si nu ne-am mai intalnit niciodata”, a marturisit actorul.

Misu Fotino a murit pe 13 ianuarie 2014

Exuberant pe scena, dar extrem de discret cu viata personala, actorul Misu Fotino a interzis familiei sa ofere detalii despre suferinta sa. La fel de demn ni-l descrie si colegul si prietenul sau, Marian Ralea, alias „Magicianul".

„Sunt socat, nu-mi vine sa cred. Misu Fotino a fost un mare spirit comic, de o sensibilitate rara, am vazut cel mai fericit om de pe pamant atunci cand am jucat impreuna in «Imblanzirea Scorpiei» (2000, n.r.), ultimul sau mare spectacol de teatru. Cred ca absenta de pe scena din ultimii ani i-a fost fatala, l-a macinat mult, l-a distrus, dar a preferat sa nu se exteriorizeze si sa nu ne vorbeasca despre boala sa. Orice actor bolnav prefera sa se fereasca de public si sa pastreze discretia", a declarat Marian Ralea, in 2014, pentru Click!

Adauga un comentariu