Eveniment-Social

Mitropolia Moldovei si a Bucovinei raspunde in urma reactiei publice

Publicat: 14 aug. 2016
1
Inaltpreasfintitul Mitropolit Teofan, reprezentant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, a participat in perioada 18 – 26 iunie 2016 la Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, intrunit pe insula Creta din Grecia. In cadrul Sinodului au fost aprobate o serie de documente, printre care si „Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine„. In urma aprobarii acestui document, pe internet, a aparut un memoriu intitulat „Scrisoarea deschisa catre arhiereii care au semnat in Creta„, care a fost inaintat si Centrului Eparhial din Iasi in ziua de 11 august 2016, in care se exprima dezacordul fata de deciziile luate in cadrul Sfantului Sinod. Raspunzand acestor memorii si dorind a prezenta lamuririle necesare in legatura cu participarea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la acest eveniment bisericesc, Biroul de presa al Arhiepiscopiei Iasilor aduce la cunostinta celor interesati urmatoarele:
In cadrul Sinodului din Creta au fost aprobate o serie de documente publicate si in limba romana pe site-ul basilica.ro. Pe marginea acestor texte exista o serie de reactii sau analize, atat ale clerului, cat si ale poporului dreptmaritor. Acest lucru este firesc si este semn al unei Biserici vii. Dialogul, dezbaterea, chiar luarile de pozitie critice, daca sunt purtate onest, in duh de pace si de unitate, pot ajuta la limpezirea unor aspecte problematice. Inaltpreasfintitul Mitropolit Teofan este preocupat de aceste aspecte si receptiv la gandurile exprimate, mai ales de catre fiii eparhiei pe care o slujeste. De altfel, aceasta preocupare este o constanta in lucrarea Inaltpreasfintiei Sale, manifestata atat inaintea, in timpul, cat si dupa intrunirea sinodala din Creta. Astfel, in timpul intalnirii din Creta, Parintele Mitropolit Teofan a avut mai multe interventii facute in ‘cuget bisericesc ortodox, bazat pe invatatura Bisericii’, potrivit marturiei Mitropolitului Ierotheos Vlachos, participant la Sinodul din Creta. Cele mai multe reactii au loc in legatura cu documentul intitulat Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine”.

Vezi si Iata ce teme vor fi abordate la Sfantul si marele Sinod Panortodox

Pentru a nu exista dubii cu privire la convingerile si marturia de credinta ale Parintelui Mitropolit Teofan, Inaltpreasfintia Sa reafirma in fata preotilor din parohii, a vietuitorilor sfintelor manastiri si a crestinilor mireni din Arhiepiscopia Iasilor urmatoarele:

„Hristos si Biserica Sa Ortodoxa constituie tezaurul cel mai sfant si scump, care nu poate fi negociat sau diminuat in nicio forma si prin niciun compromis. Comunitatile si confesiunile crestine eterodoxe s-au indepartat in elemente doctrinare fundamentale de la credinta cea adevarata, asa cum a fost si este aceasta cunoscuta, traita si marturisita de Biserica Ortodoxa. „Acceptarea denumirii istorice a altor biserici si confesiuni eterodoxe”, asa cum mentioneaza documentul Sinodului din Creta, nu inseamna si acceptarea erorilor doctrinare sau eclesiologice ale acestora. Invataturile si practicile gresite ale eterodocsilor (ex.: o singura fire in Hristos, Filioque, primatul papal, hirotonia femeilor si altele) sunt erezii si le consider ca atare. Relatiile ortodocsilor cu eterodocsii pot avea loc numai pe baza convingerii ca Biserica Ortodoxa este Biserica Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca, iar comunitatile si confesiunile eterodoxe s-au indepartat de la Adevar si au imbratisat invataturi si practici gresite. In relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine trebuie exclus orice compromis doctrinar. Conceptii precum: teoria ramurilor, teoria pierderii unitatii Bisericii, rugaciunea in comun cu eterodocsii sau alte idei si practici necanonice nu pot fi acceptate in viata Bisericii Ortodoxe. Este necesar sa se analizeze de catre Biserica Ortodoxa daca mai este oportuna mentinerea calitatii de membru in Consiliul Mondial al Bisericilor. O reflectie si o dezbatere, urmate de o decizie asupra acestui subiect sunt necesare si asteptate de catre multi credinciosi ortodocsi”.
Comentarii
  • Si ajuta ne Doamne sa puna taranii cati mai multi bani in cutia milei …ca nu are bani coana preoteasa sa plece la Mamaia , hotel 5 stele, ca na…doar no sa doarma la cort in Vama Veche. Si da Doamne un suport de lumanari mai inalt , sa numai arda lumanarile alea atat…Ps : piep satana cu casa ta de marcat din biserica!

Adauga un comentariu