Titlurile zilei

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a luat o decizie istorică! De câteva decenii nu a mai avut loc așa ceva! Totul se întâmplă în interior- GALERIE FOTO

Publicat: 26 apr. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a luat o decizie istorică De câteva decenii nu a mai avut loc așa ceva Totul se întâmplă în interior- GALERIE FOTO
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a luat o decizie istorică. După reabilitarea marelui lăcaș de cult, instituția a inițiat un proiect de restaurare a picturii interioare. Aceasta i se datorează în cea mai mare parte lui Gheorghe Tattarescu

După decenii bune, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a luat o decizie istorică! Astfel, după ce, acum câțiva ani, a fost finalizată reabilitarea marelui lăcaș de cult, instituția a inițiat un proiect de restaurare a picturii interioare. Asemenea lucrări, în interiorul lăcașului de cult, nu au mai avut loc din 1979. Pictura i se datorează în cea mai mare parte lui Gheorghe Tattarescu

Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) a luat o decizie istorică! După ce, acum câțiva ani, a fost finalizată reabilitarea marelui lăcaș de cult, acum a fost lansat un proiect de restaurare a picturii interioare. Lucrări, în interiorul lăcașului de cult, nu au mai avut loc din 1979. Pictura i se datorează în cea mai mare parte lui Gheorghe Tattarescu (1820-1894).

Chemat la Iași în aprilie 1885, maestrul Gheorghe Tattarescu a finalizat pictura catedralei și icoanele catapetesmei (peste 250 de figuri individuale și compoziții de ansamblu) în iulie 1886. Este vorba despre câteva mii bune de metri pătrați. O investiție care ar implica restaurarea întregii picturi poate ajunge și la 10 milioane de euro. În acest moment este în pregătire un proiect de amploare pentru restaurarea întregii picturi interioare.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a luat o decizie istorică

Deja, la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași a fost depus un proiect (759) pe 7 aprilie 2022 cu obiectivul ”Lucrări de reparații curente, întreținere și restaurare pictură pridvorul Catedralei Mitropolitane Iași”. Acesta este în faza de Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) și a Proiectului Tehnic.

Proiectant / elaborator: șef proiect arh. Gabriela Smărăndița Gâlea, arh. Andreea Boca, arh. Ștefan Stan, pr. Irinel Crăciun – SC Genesis SRL, studiu istoric și de arhitectură: arh. Gabriela Smărăndița Gâlea – SC Genesis SRL, componente artistice: pictură murală – restaurator specialist al Ministerului Culturii (MC) Carmen C. Solomonea. După obținerea autorizației, lucrările vor începe anul acesta, până în toamnă dorindu-se a fi finalizate. Fondurile sunt asigurate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Pictura interioară a fost realizată de Gheorghe Tattarescu

Avându-se în vedere suprafețele mari ce trebuiau acoperite și calitatea artistică la care trebuia să se ajungă, experimentatul pictor bucureştean Gheorghe Tattarescu a ales ca soluție realizarea de panouri pictate şi tratarea unitară a fondului de perete cu elemente decorative de influenţă renascentistă.

Această variantă fusese aleasă și de Nicolae Grigorescu în pictarea bisericii catedrale de la Agapia. Formarea artistică a lui Gheorghe Tattarescu și curentul artistic al vremii au fost hotărâtoare asupra lucrării. Interpretând canoanele Erminiei ortodoxe, Tattarescu se arată deschis influenţelor picturii occidentale, pe linia noutăţilor căutate de pictura bisericească românească în secolul al XIX-lea.

Se realizează un echilibru între pictură şi stilul arhitectonic

Atât în realizarea celor 4 scene biblice de pe bolţile navei centrale, cât şi în zugrăvirea chipurilor de sfinţi, precum şi în alcătuirea compoziţiilor decorative, peste 250 de panouri pictate si compoziții, se resimte influența neoclasicismului de factură italiană, pe care artistul îl cunoscuse în anii de studii la Academia di San Luca, din Roma. Se realizează, astfel, un echilibru între pictură şi stilul arhitectonic, ambele tributare artei occidentale.

Pe peretele stâng, în zona superioară stranei, spre catapeteasmă, Tattarescu își schițează, cu linii fine, monocrome, un autoportret disimulat în ornamentica peretelui. Astfel, el își semnează discret opera precum zugravii de biserici din vechime. Așadar, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a luat o decizie istorică, ceea ce nu s-a mai întâmplat de câteva decenii.

Comentarii
  • ce n-au facut treaba asta concomitent cu lucrarile exterioare a mitropoliei? acu alti bani, alta distractie, iarasi schele, materiale de constructii, s.a.

  • …poate că nu aveau banii… că și eu de ce stau într-o garsonieră și nu într-un apartament cu trei camere.

Adauga un comentariu