Eveniment-Social

Mitropolia Moldovei și Bucovinei solicită CJSU Iași abrogarea Hotărârii nr. 47 privind restricționarea accesului pelerinilor din alte localități

Publicat: 08 oct. 2020
Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Instituția Prefectului a primit astăzi o adresă oficială din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB) prin care se solicită CJSU Iași să inițieze demersuri către CNSU pentru abrogarea Hotărârii nr. 47/05 oct 2020 (privind, între altele, restricționarea accesului pelerinilor din alte localități la o sărbătoare religioasă).

„De asemenea, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a solicitat CJSU să revină asupra măsurilor prevăzute în Hotărârea nr. 35/06 oct 2020 în sensul de a lua în considerare modificarea perioadei sărbătorii Sf Cuvioase Parascheva, inclusiv anularea punctului nr. 4 din Anexa nr. 1 a arespectivei hotărâri a CJSU Iași. Cu referire la acest punct, MMB a precizat situații menite să asigure respectarea măsurilor de prevenție sanitară, situații care necesită un punct de vedere din partea DSP Iași.

Astfel, Instituția Prefectului Județului Iași a transmis adresele respective pentru a obține puncte de vedere avizate atât din partea CNSU, cât și din partea DSP Iași, dar și tuturor membrilor CJSU Iași.
După obținerea răspunsurilor de la CNSU și DSP Iași, vom putea organiza o ședință punctuală pentru a aduce amendamente deciziei CJSU nr 35/06 oct 2020.”, se arată în comunicatul transmis de Instituția Prefecturii Județului Iași.

Racla Sfintei Cuvioase Parascheva a rămas în Catedrală, iar jandarmii păzesc intrările Mitropoliei

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, a menţionat ca astăzi, 8 octombrie 2020, de la ora 06.00 ar fi trebuit să fie scoasă racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei. Acesta susţine că printr-o decizie nedreaptă şi discriminatorie, pelerinilor nu li s-a permis să vină în municipiul Iaşi. În consecinţă, baldachinul ce se împodobea cu flori în fiecare an, a rămas gol. Fiind mai mulţi jandarmi ce au înconjurat Mitropolia Bucovinei şi Moldovei, decât pelerini, Sfântă a rămas în biserică.

„Printr-o decizie nedreaptă și discriminatorie, pelerinilor li s-a interzis să mai vină la Iași anul acesta. Astăzi, începând cu ora 06.00, ar fi trebuit să fie scoasă racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și așezată pe baldachinul ce se împodobea cu flori în fiecare an. Nemaifiind pelerini – de dimineață au fost doar câțiva închinători -, racla a rămas în Catedrală. Imaginile sunt mai mult decât edificatoare”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Intrările spre Mitropolie sunt păzite de jandarmi. Sunt lăsaţi să intre doar cei care au domiciliul în municipiul Iaşi. O parte din oamenii care mai ajung din alte localităţi, din judeţ, sunt nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi să intre la moaşte. La racla Sfintei în aceste momente sunt în jur de 30 de persoane.

Un tânăr din localitatea ieșeană Tomești își arată nemulțumirea vis a vis de decizia luată de forțele de ordine, aceea că persoanele care nu sunt din municipiul Iași, nu pot intra să se închide la racla Sfintei Cuvioase Paracheva din Iași.

„Ce înseamna asta? Nu vi se pare aberant? Sunt dintr-o comună limitrofă. Fac 10 minute până acasă. Eu vreau să intru să merg să mă închin la Sfântă. Dacă merg la un preot nu mă lăsați?”, susține ieșeanul din Tomești.

Decizia oficială a Mitropoliei în cazul pelerinajului Sfintei Parascheva. Sărbătoarea se va limita la Liturghia din 14 octombrie

În contextul epidemiologic actual, pelerinii din alte localități nu vor putea veni la racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva. De asemenea, aceasta nu va mai fi scoasă astăzi dimineață, așa cum era programat inițial, ci va rămâne în incinta Catedralei Mitropolitane. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au notificat Prefectura județului Iași cu privire la faptul că sărbătoarea nu se va organiza în perioada 8-15 octombrie, ci doar în ziua de 14 octombrie. Ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva va fi marcată prin susținerea Sfintei Liturghii.

„Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineață, cum era programul inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva.

Comentarii
  • pai e foame mare de bani, nu e logic? e disperare mare! mai ales ca Martie-Aprilie-Mai lumea nu a avut acces in biserici. numai anul trecut MMB a incasat 1,5 milioane € din cei 200.000 de pelerini care au venit spre inchinare

  • Asa e au dreptul la religie,dar pentru unitatile care sunt inchise nu este dreptul la munca?Prezinta in mass media cum vin sa se inchine cu mastile purtate sub nas,cand stiu ca sunt filmati,in conditiile in care cei care au fost inchisi in proportie destul de mare respectau regulile.Ne apropiem de 2 la mie incidenta cine ii trateaza,personalul clerical tot in spitale ajung daca se îmbolnăvește(exemplu la Manastirea Vladiceni).Daca pelerinii nu vor respecta regulile impuse datorita covidului cine isi asuma raspunderea?Sa vina MMB si sa spuna ca isi asuma raspunderea,dar nu doar verbal.Noi cei din judet avem un an intreg sa ne inchinam la Sfanta,cel din Tomesti de cate ori a fost pana acum?Sa fim sinceri cu noi,chiar daca nu ne place la nici unul situatia actuala,si sa facem in asa fel incat sa fim cat mai multi la anul pe vremea asta cand speram sa ne putem inchina cu totii la Sfanta,si vom fi scapat sau va fi controlabil virusul.Doamne ajuta.

  • Covidul chinezesc nu trece asa usor este razboi biologic si trebuie sa dureze 2-3 ani asa l-a programat china criminala, razboiul chinezesc, urgia covid abia acum incepe, sper sa nu am dreptate

Adauga un comentariu