Boli si tratamente

Mituri despre ADHD

Publicat: 22 nov. 2011

Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (THDA sau ADHD -Attention Deficit Hyperactivity Disorder) se poate manifesta la copii tulburari de comportament si de atentie, deficit in desfasurarea si finalizarea unei sarcini, prin violenta, impulsivitate, irascibilitate, toate acestea influentandu-i in sens negativ dezvoltarea, inserctia sociala si cea familiala. 

In jurul acestei afectiuni s-au nascut multe mituri, dar si adevaruri reiesite din studii de specialitate. Iata cateva mituri despre ADHD, potrivit Kudika:

1. ADHD este prezenta doar la copii
Multe persoane traiesc cu impresia ca sindromul hipekinetic cu deficit de atentie este o patologie pe care o poti dobandi doar cand esti copil. Din pacate insa ADHD poate sa apara si la varsta adulta, insa diagnosticul in acest caz este si mai dificil. Multe persoane adulte care sufera de ADHD raman nediagnosticate sau primesc alt diagnostic decat cel de ADHD.

2. ADHD este o boala ce apare din lipsa de educatie
Daca o educatie inadecvata ar fi dus la sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie, probabil multi copii din cei abandonati sau cei are se nasc in familii ce nu isi permit o educatie adecvata ar fi avut ADHD. Realitatea insa nu atesta aceasta teorie, copiii cu deficit de atentie fiind diagnosticati in familii cu posibilitati mai mari sau mai mici de educati a copiiilor.

3. ADHD este provocat de excesul de dulciuri si alimente tip junk-food
Aceasta teorie este controversata. Este prea mult spus ca aceste produse alimentare provoaca sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie, pentru ca nu toti copiii care au o astfel de alimentatie fac ADHD. Se pare insa ca excesul de zahar si alimente nesanatoase predispune totusi copilul la ADHD.

4. ADHD apare la copiii care stau mult in fata televizorului si calculatorului
La fel ca si in cazul alimentelor, aceste obisnuinte ale copilului de a sta mult la televizor sau in fata calculatorului, desigur, lasat de parinte, nu ii provoaca aparitia sindromului hiperkinetic cu deficit de atentie, dar il predispune la ADHD, reprezentand un factor de risc pentru declansarea bolii.

5. Un copil cu ADHD este foarte activ
Hiperactivitatea nu este obligatorie in cazul copiilor care prezinta sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie. Exista mai multe tipuri de ADHD si unul din ele nu asociaza hiperactivitatea.loading...

Adauga un comentariu