Educatie intima

Mituri despre cauzele cancerului de san

Publicat: 10 dec. 2010
7

1. Mit: Antiperspirantele cauzeaza cancer de san
Fals. Nu exista niciun fel de cercetare care sa dovedeasca faptul ca antiperspirantele pot cauza cancer de san. Anumite studii medicale au fost efectuate pe esantioane de tesut prelevate de la pacienti bolnavi de cancer de san, si in unele cazuri a fost gasita substanta paraben, care se gaseste atat in antiperspirante cat si in unele tumori. Insa nu exista nicio legatura directa intre antiperspirante si cancerul de san. Nu va grabiti inca sa va aruncati antiperspirantul la gunoi.

2. Mit: Daca nu au fost cazuri de cancer de san in familia mea, nici eu nu ma voi imbolnavi
Fals. Oricine care are tesut mamar, femeie sau barbat, risca sa se imbolnaveasca de cancer de san. Riscul este mai mare la femei. Adaugati si varsta si creste si riscul. Daca rude de sange au cancer de san, atunci riscul creste fata de cineva care nu are pe nimeni in familie bolnav. Mergeti la doctor si verificati istoricul medical al familiei dvs pentru a fi siguri.

 3. Mit: Diagnosticarea cu cancer la san este echivalenta cu o condamnare la moarte
Fals. Cancerul de san este mai usor de detectat si tratat intr-o faza initiala, inainte sa se imprastie, comparativ cu acum 20 – 25 de ani in urma. In ziua de azi, 80% dintre femeile diagnosticate cu cancer la san si care nu au metastaze (imprastierea in organism a cancerului) vor supravietui cel putin 5 ani din momentul diagnosticarii si multe dintre ele vor trai chiar mai mullt de atat. Chiar daca cancerul s-a raspandit, tratamente noi si terapii pot imbunatati rata de supravietuire si calitatea vietii. Detectarea in faza incipienta este esentiala.

4. Mit: Doar femeile mai in varsta se imbolnavesc de cancer la san
Fals. Riscul de a va imbolnavi de cancer la san creste intradevar odata cu inaintarea in varsta, dar si femeile tinere (de la nastere – 39 de ani) se pot imbolnavi. Intre 40 – 59 de ani riscul creste la 4%, intre 60 – 79 de ani riscul este de 7%. Daca traiti pana la 90 de ani riscul total este de 14.3%. Cu un stil de viata sanatos va veti reduce riscul. Corpul dvs merita efortul in plus pentru a va bucura de o viata sanatoasa.

5. Mit: Anticonceptionalele provoaca cancer de san
Fals. In trecut, pilulele anticonceptionale contineau o doza mai mare de hormoni pentru a reduce posibilitatea conceptiei, dar doza de hormoni crea doar un risc mai mare. Anticonceptionalele din ziua de azi contin hormonii estrogeni si progesteroni, dar in doze mai mici fata de vechile pilule. Dozele mai mici de hormoni nu au nici o legatura cu riscurile mari ale unui cancer de sansa. Consultati-va cu doctorul in privinta anticonceptionalelor.

6. Mit: O dieta plina de grasimi provoaca cancer de san
Fals. In ciuda catorva studii medicale, nu se poate dovedi clar ca o dieta plina de grasimi va cauza cancer de san. Greutatea in plus a corpului sub forma de grasime duce la productie mai mare de estrogen, in plus fata de productia ovarelor dv. Acel estrogen in plus poate cauza unele tipuri de tumori la san. O dieta cu putine grasimi este buna pentru conditia inimii dvs(colesterol mai mic) , precum si pentru conditia sanilor dvs (nivele normale de estrogen).

7. Mit: Exista un istoric de cancer de san in familie si imposibil ca persoana respectiva sa nu aiba si ea
Fals. Sunteti o persoana unica si corpul dvs este facut dintr-o combinatie de calitati mostenite. Chiar daca testati pozitiv la cancer de san, puteti controla cateva aspecte ale sanatatii generale. O dieta sanatoasa, fara fumat, foarte putin alcool, exercitii dese, toate pot scadea riscul aparitiei cancerului de san.

8. Mit: Daca aveti copii si ii alaptati natural, veti fi protejata de riscul cancerului de san
Fals. Desi este adevarat ca daca aveti cel putin 2 sarcini pana la 30 de ani si daca alaptati natural riscul de cancer de san va scadea, acestea nu reprezinta o garantie a protectiei. Totusi, pentru a scadea si mai mult riscurile, adaugati exercitii dese si o dieta sanatoasa, fara fumat si cu foarte putin alcool. Faceti controale dese la doctor, pentru a va asigura ca ramaneti sanatoasa.

Adauga un comentariu