International

Moartea lui Muammar Ghaddafi ar putea fi considerata o crima de razboi

Publicat: 16 dec. 2011
1

Procurorul Curtii Penale Internationale, Luis Moreno Ocampo, a declarat ca moartea fostului lider libian Muammar Ghaddafi ar putea constitui o crima de razboi.”Ne-am exprimat ingrijorarile” catre Guvernul de tranzitie libian si „am intrebat cum vor fi judecate crimele comise de cele doua tabere in timpul revoltei care a condus la inlaturarea liderului libian”. – a spus procurorul.

„Moartea lui Muammar Ghaddafi este una dintre problemele care trebuie clarificate – a sti ce s-a intamplat – pentru ca exista suspiciuni serioase ca ar fi fost o crima de razboi”, a declarat presei Moreno Ocampo.Dat in urmarire de la cucerirea orasului Tripoli in august, colonelul Ghaddafi a fost ucis la 20 octombrie la Sirta, in circumstante inca neclare, de rebeli libieni, dupa ce a fost capturat.
„Din cauza schimbarii circumstantelor, cauzata de moartea sa”, judecatorii Curtii Penale Internationale au ordonat la 22 noiembrie inchiderea dosarului lui Muammar Ghaddafi, care facea obiectul unui mandat de arestare pentru crime contra umanitatii.

Luis Moreno Ocampo a precizat ca autoritatile libiene vor informa CPI la 10 ianuarie cu privire la un eventual transfer catre Haga, unde se afla sediul Curtii, al unuia dintre fiii lui Ghaddafi, Seif al-Islam, arestat luna trecuta. Acesta este vizat de la 27 iunie de un mandat de arestare al CPI pentru crime contra umanitatii, respectiv omucidere si persecutare, comise incepand din 15 februarie, in timpul reprimarii revoltei populare, care s-a transformat in razboi civil (15 februarie-23 octombrie).

Tags:
Adauga un comentariu