Actualitate

Moda ieseana are viitorul asigurat

Publicat: 10 apr. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:11623;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Lumea modei are farmecul ei aparte, unde fiecare are locul sau bine delimitat iar imaginatia zburda prin zone inca nedescoperite. De la manechine, la designeri, efortul depus este imens, necesitand ani intregi de pregatire pentru a fi un bun profesionist in domeniu. Iasul se poate lauda ca are pentru acest domeniu oameni de valoare care s-au impus de la varste destul de fragede.
Ciprian Irimia este un exemplu edificator in acest caz. La 17 ani devine – datorita talentului sau – designer colaborator la casa de moda Exclusiv care apartine Irinei Schrotter. Actualmente elev la Liceul de arta „Octav Bancila”, Ciprian isi imparte timpul intre perfectionare si punerea in practica a talentului sau. Pe cartea de vizita are trecute deja aparitii televizate la Antena 1, Pro TV, TVR 1, TVR Iasi. Colaborarea cu Irina Schrotter i-a adus nu numai faima, dar si un plus de experienta. Intrebat de ce s-a apucat de moda si nu de altceva, a raspuns: „nu stiu exact, dar la 14 ani eram hotarat sa fac altceva decat ceea ce faceau colegii mei. Probabil spre moda m-am indreptat si la sugestia bunicii mele care este croitoreasa. Vreau sa ajung un creator renumit, pentru a dovedi tuturor ca si noi, romanii, stim sa ne imbracam cu gust, iar vestimentatiile create de noi pot concura oricand cele mai renumite nume din domeniu si asta pentru ca avem nu numai imaginatie dar si dorinta de afirmare”.
O alta speranta a designului vestimentar este si Camelia Aveloaiei. Absolventa a Facultatii de Arte Plastice, Decorative si Design, sectia design vestimentar a Universitatii de Arta „George Enescu” din Iasi in 1998, s-a impus in moda inca din timpul facultatii. Creatiile sale au atras atentia caselor de moda din Iasi, care i-au oferit sansa de afirmare. Dintre toate, a colaborat doar cu Irina Schrotter. Castigatoare a numeroase concursuri, aparitii televizate, articole in reviste de specialitate cu nume celebre ca Elle, Exces, Camelia Aveloaiei a atras si atentia criticilor de arta. Valentin Ciuca este unul dintre ei, iar parerea lui este edificatoare cand se refera la creatiile Cameliei: „Prezenta sa in spatiul artistic al designului vestimentar exprima intalnirea fericita dintre viziunea dezinvolta a unui plastician si nevoia de a conferi modei o motivatie estetica. Nu este un paradox ca poti fi modern apeland la resursele stimulative ale traditiei. Camelia Aveloaiei valorifica cu inteligenta si inspiratie motivele extrase din decorativul artei grecesti si nu se sfieste sa exploreze exotismul vestimentatiei unor populatii de eschimosi. Schitele sale, de un grafism elegant si gracil, exprima un desen impecabil si o fantezie asociativa remarcabila. Raportul echilibrat dintre ansamblu si detaliu face ca, in majoritatea lor, compozitiile sa fie incitante si atractive. Personalitatea creatoarei tine de originalitatea viziunii si folosirea inteligenta a materialului textil”.
Cu asemenea referinte nu e de mirare ca, aflata in vizita in Grecia, Camelia Aveloaiei a primit oferte de angajare in domeniu atat din partea unor case de moda si firme de publicitate cat si ca profesor la Facultatea de Moda si Design Vestimentar din Athena.
Daniel SIMIONESCU

Adauga un comentariu