WoW!

Model de pomelnic pentru Sfântul Maslu. Cum se scrie

Publicat: 15 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Model de pomelnic pentru Sfântul Maslu. Cum se scrie
Taina Sfântului Maslu se poate săvârși atât la biserică, cât și acasă la persoana în suferință

Sfânta Biserică este considerată drept un doctor al sufletului. Dacă la spital mergem pentru problemele fizice, la biserică ne adresăm pentru cele sufleteşti. Totuşi, în multe situaţii, inclusiv doctorii recomandă să luăm parte la anumite slujbe, pentru este Sfântul Maslu. Se spune că e bine să mergi indiferent dacă eşti bolnav ori sănătos, atât pentru tine, cât şi pentru cei dragi. În definitiv, este exact așa cum spune un proverb latinesc: nihil sine Deo. Nimic nu este posibil fără Dumnezeu! Ca să te ajutăm, găseşti mai jos model de pomelnic pentru sfântul maslu.

Important de ştiut este faptul că i se spune pomelnic, nu acatist. Multe persoane fac confuzie între cei doi termeni. Acatistul este un imn de laudă. Pomelnicul, pe de altă parte, e o listă cu numele persoanelor vii sau decedate, după caz. Spre exemplu, dacă faci o pomenire de sufletul celor adormiţi, scrii pe foaie numele celor răposaţi. La Sfântul Maslu, în schimb, se trec doar numele oamenilor în viaţă.

Sfântul Maslu – Ce este şi cine îl săvârşeşte

Sfântul Maslu este una din cele 7 Sfinte Taine (Botez, Mirungere, Cununie, Euharistie, Pocăinţă, Preoţie, Sfântul Maslu). Ea consta în ungerea cu untdelemn sfinţit a creştinilor bolnavi, dar şi în a lua parte la o slujbă de o oră.

„De este cineva bolnav între voi, să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru dânsul, ungându-l cu untdelemn întru numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav… şi se vor ierta

În cadrul slujbei, se fac rugăciuni pentru cei bolanvi, pentru a primi tămăduirea de bolile trupeşti şi sufleteşti, dar şi iertarea păcatelor.

Termenul „maslu” provine din limba slavă şi se traduce prin „untdelemn”. De regulă, uleiul de la această sfânta taină este sfinţit de 7 preoţi. În România se vorbeşte despre Sfântul Maslu; grecii îi spun Rugăciunea untdelemnului, iar slavii Slujba sfinţirii untdelemnului. Vorbim despre o Sfântă Taină săvârşită încă din vremea apostolică. La ea pot participa atât persoanelor bolnave, cât şi cele sănătoase. De asemenea, poți merge la slujbă și când visezi pisici ori cai. Se spune că nu sunt un semn de bine.

Când s-a săvârșit primul Sfânt Maslu?

Ideal este că, înainte de a lua parte, să te spovedeşti şi să te împărtăşeşti. Conform tradiţiei ortodoxe, slujba trebuie făcută de 7 preoţi. De ce? Pentru că această cifră are un sens simbolic. Simbolizează atât cele 7 daruri ale Sfântului Duh, dar aminteşte şi de unele momente din istoria sfântă a mântuirii. Spre exemplu, se ştie că 7 preoţi au înconjurat de 7 ori Ierihonul pentru a cădea, proorocul Ilie a rostit rugăciune pentru ploaie de 7 ori şi nu numai.

Cine a instituit aceasta Sfânta Taină? Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, trimiţând-o prin Sfinţii Apostoli.

„Celor ce vor crede acestor semne vor urmă: în numele Meu vor scoate demoni, peste cei bolnavi mâinile îşi vor pune şi se vor face sănătoşi” (Marcu 16,17-18).

Sfinţii Apostoli săvârşeau această Taină încă din timpul în care Hristos era cu ei:

„Şi mulţi demoni scoteau şi ungeau cu untdelemn mulţi bolnavi şi îi vindecau” (Marcu, 6,13).

Practica apostolică este confirmată de Sfântul Apostol Iacov în epistola sa:

„Este cineva bolnav întru voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn întru numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav, şi-l va ridica pe el Domnul, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui” (Iacov 5,14-15).

După ce slujbă se încheie, preoţii îi ung cu ulei sfinţit pe credincioşi, în formă de cruce. În Transilvania i se spune Sfânta Taină a Bireniei. Termenul provine din latinescul Biruitumus, care se traduce prin a birui.

Model de pomelnic pentru Sfântul Maslu

Ca şi atunci când dai pomelnic pentru sănătate, trebuie să scrii Pomelnic VII, nu Acatist. De ce? Pentru că acatistul este, de fapt, o rugăciune de slava închinată Lui Dumnezeu, Maicii Domnului ori sfinţilor. Când vrei să iei parte la slujba Sfântului Maslu, scrie pe o foaie numele celor care trebuie trecuri şi dă-o preotului, împreună cu o mică jertfa financiară. De asemenea, poţi pune pe masa 1 kg de făină de grâu, 1 pâine, o pungă cu tarâte de grâu şi o sticlă de ulei. Toate acestea vor fi sfinţite. Apoi ele trebuie să fie consumate numai de cei ai casei, menţionaţi în pomelnic.

Dacă ai pe cineva bolnav în familie şi nu poate merge la biserică, la slujba Sfântului Maslu, pune pe masa cu făină şi ulei ori sub ea o pungă cu un articol de îmbrăcăminte al bolnavului. Atenţie însă să nu fie lenjerie intimă! Poate fi un tricou, un pulover, o geacă, ciorapi noi etc. Mai apoi, persoană bolnavă le va purta.

model de pomelnic pentru Sfantul Maslu
Pomelnicul se scrie conform anumitor reguli
Adauga un comentariu