Actualitate

Moderna dezvoltă un vaccin anual împotriva mutației Omicron a virusului COVID-19. Acesta se finalizează în următoarele săptămâni

Publicat: 17 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Moderna dezvoltă un vaccin anual împotriva mutației Omicron a virusului COVID-19. Acesta se finalizează în următoarele săptămâni
Moderna dezvoltă un vaccin sub formă de monodoză, care să combine doza booster” a vaccinului anti-COVID-19 cu vaccinul experimental împotriva gripei

Vaccinul împotriva variantei Omicron, dezvoltat de către compania Moderna, va intra în etapa de testare clinică în următoarele săptămâni. Specialiștii companiei se așteaptă să poată transmite rezultatele medicale autorităților cu rol de reglementare în cursul lunii martie, conform CEO-ului grupului american, Stephan Bancel.

„Vaccinul este finalizat în această perioadă (…), ar trebui să intre în testele clinice în săptămânile următoare. Sperăm ca în luna martie să avem datele necesare pentru a le transmite autorităţilor cu rol de reglementare, pentru a pune la punct următorii paşi”, a declarat Stephane Bancel într-o conferinţă organizată în format virtual în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

Moderna dezvoltă un vaccin sub formă de monodoză, care să combine doza booster” a vaccinului anti-COVID-19 cu vaccinul experimental împotriva gripei

Potrivit declaraţiilor făcute de Stephan Bancel, în cel mai bun scenariu, vaccinul combinat COVID-antigripal ar putea deveni disponibil în toamna anului 2023, cel puţin în anumite ţări.

„Obiectivul nostru este să putem să avem un singur ‘booster’ anual, pentru a nu ne confrunta cu acele probleme legate de acceptabilitate din partea oamenilor care nu vor să facă două-trei vaccinuri în fiecare iarnă”, a declarat CEO-ul companiei Moderna.

O mulțime de țări, inclusiv România, oferă a treia doză a vaccinurilor anti-COVID-19 pentru cetățenii lor, în special pentru indivizii în vârstă și pentru persoanele cu imunitate deficitară. În același timp, Israel a început deja să administreze a patra doză.

La începutul lunii ianuarie, CEO-ul Moderna a spus că oamenii ar putea avea nevoie de a patra doză de vaccin în toamna anului 2022, pe măsură ce eficacitatea dozelor „booster” împotriva COVID-19 va începe cel mai probabil să scadă pe parcursul lunilor viitoare.

Totuşi, campaniile de vaccinare cu doze „booster” au fost privite cu scepticism din partea unor experţi, care nu ştiu dacă – şi nici cât de răspândită la nivelul populaţiei – ar trebui să devină vaccinarea cu aceste doze. Opinia este împărtăşită şi de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care a exprimat dubii legate de nevoia administrării celei de-a patra doze.

La aceeaşi conferinţă de luni, principalul expert american în boli infecţioase, Anthony Fauci, a spus că nu există dovezi conform cărora vaccinarea repetată cu doze „booster” ar putea să suprasolicite sistemul imunitar.

Anthony Fauci a mai spus că obiectivul principal ar trebui să fie acela de a obţine o doză „booster” care să inducă o reacţie imunitară împotriva mai multor variante potenţiale ale noului coronavirus.

Și în România s-a discutat problema vaccinării anuale împotriva coronavirusului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu exclude ca vaccinarea anuală împotriva COVID să fie recomandată, precizând însă o condiţie importantă şi anume să existe un vaccin eficient pentru tulpina care circulă în momentul respectiv.

“Dacă ne uităm ce se întâmplă la infecţia gripală şi vreau să fac o paralelă pentru că şi virusul gripal e un virus care se schimbă de la sezon la sezon, nu exclud această variantă în care vaccinarea anuală să fie recomandată, cu o doză de vaccin pe an, cu o condiţie: să existe un vaccin care este eficient faţă de tulpina care circulă în momentul respectiv, iar acest vaccin să fie administrat cu precădere persoanele din categoriile la risc”, a declarat Rafila.

Întrebat dacă vor fi mai restricţii pentru cei nevaccinaţi când se va ajunge în această situaţie, ministrul Sănătăţii a răspuns: “Cred că dacă se intră într-o fază de endemie, nu de epidemie, va dispărea. Sperăm că se va întâmpla şi lucrul acesta”.

Ministrul Sănătății a afirmat că România se află deja în valul 5 al pandemiei, cu precizarea că țara noastră se află pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creștere din Europa, plasându-se pe locul doi sau trei în clasament.

“În mod evident a intrat în valul 5. Am discutat de câteva sute de cazuri pe zi, acuma discutăm de câteva mii de cazuri pe zi, chiar dacă pare că situaţia s-a stabilizat de vreo patru, cinci zile asta înseamnă că lucrurile au revenit la normal. Vă spun apropo de acel număr de reproducere bazal, ţineţi minte că am tot discutat, e pe la 1.70, deci foarte, foarte mult, am crescut de la 0.7 la 1.7 ceea ce demonstrează că este o creştere rapidă în România. Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa şi nu mă refer doar la Uniunea Europeană, suntem pe locul doi sau trei aşa că nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci dimpotrivă trebuie să fim extrem de atenţi”, a afirmat ministrul Sănătății.

Adauga un comentariu