Stiri medicale

Moderna: vaccinul sau împotriva Covid-19 are o eficienta de 94,5%

Publicat: 16 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Moderna vaccinul sau împotriva Covid-19 are o eficienta de 945
Vaccinare anti-COVID-19

Compania americană Moderna a anunțat luni că vaccinul său experimental împotriva Covid-19, unul dintre cele mai avansate din lume, are o eficacitate de 94,5%, cifră chiar mai mare decât procentul de 90% raportat de compania Pfizer în urmă cu o săptămână.

Vaccinul Moderna împotriva Covid-19 are o eficienta de 94,5%

Moderna desfășoară un studiu pe 30.000 de persoane în colaborare cu Institutele Naționale de Sănătate din SUA, jumătate dintre participanți primind vaccinul și cealaltă jumătate o injecție cu apă sărată ca placebo. Prima analiză a fost efectuată după detectarea a 95 de infecții simptomatice, dintre care 90 din grupul care nu a primit medicamentul.

„Cel mai important lucru este că doar 11 din cele 95 de persoane care s-au îmbolnăvit au suferit o formă gravă de Covid, cu spitalizare și probleme de respirație. Și toți cei 11 erau pe placebo. Nu ne așteptam la asta nici măcar în visele noastre”, explică spaniolului Juan Andrés, directorul tehnic al Moderna, pentru El Pais.

Compania americană, așa cum a făcut si Pfizer în urmă cu o săptămână, și-a prezentat rezultatele printr-un comunicat de presă, fără a publica deocamdată un studiu științific independent. Compania subliniază că studiul său include 7.000 de persoane cu vârsta peste 65 de ani și alte 5.000 sub această vârstă, dar cu boli cronice legate de un risc crescut de Covid sever, cum ar fi diabet, obezitate și boli de inimă. 42% dintre participanți provin din grupuri de risc.

„Acest lucru ar sugera că vaccinul este eficient și în cazul celor mai vulnerabili, lucru pe care Pfizer nu l-a confirmat încă”, spune virusologul Isabel Sola, codirector al unui alt vaccin experimental împotriva Covid de la Centrul Național pentru Biotehnologie din Madrid.

Vaccinul Moderna necesită două doze, la distanță de 28 de zile, iar în SUA va costa aproximativ 25 USD (aproximativ 21 euro) pe injecție, conform calculelor lui Juan Andrés. Compania intenționează să solicite în următoarele săptămâni autorităților americane o autorizatie pentru utilizarea sa de urgență.

20 de milioane de doze până la sfârșitul anulu

Moderna intenționează să fabrice 20 de milioane de doze până la sfârșitul anului pentru distribuția în SUA. Planul său este de a produce între 500 și 1 miliard de doze în 2021. Compania lucrează deja cu două lanțuri de aprovizionare, unul în SUA și celălalt în Europa.

„Studiul preliminar a concluzionat că nu au existat probleme semnificative de siguranță. Majoritatea au fost cazuri ușoare sau moderate, de scurtă durată”, adaugă Andrés. Compania a raportat efecte precum durerea la locul injectării (la 2,7% dintre cei vaccinați), oboseala (aproape 10%), dureri articulare (5%) și cefalee (4,5%).

Vaccinul Moderna ar putea pune mai puține problema în ce privește distribuția pentru că deși folosește același principiu – injectarea codului genetic al virusului pentru a provoca un răspuns imun – el poate fi depozitat și rămâne stabil la o temperatură de -20 de grade pe o perioadă de șase luni, ceea ce ar însemna că poate fi depozitat în congelatoare obișnuite.

Prin comparație, vaccinul Pfizer trebuie menținut la o temperatură de -75 de grade celsius, fapt ce pune probleme în ce privește stocarea și distribuția acestuia, mai ales în cazul țărilor care nu au sisteme medicale suficient de capabile.

Adauga un comentariu