National

MODIFICARI ALE CODULUI RUTIER – Cum se va lua permisul

Publicat: 15 feb. 2013
1

Persoanele examinate pentru permisul moto vor comunica prin statie cu politistii la proba de traseu. Persoanele care vor sustine proba de traseu pentru obtinerea permiselor de conducere din categoria A vor fi supravegheate in timpul examenului dintr-o masina de catre un politist si vor comunica cu acesta prin intermediul unei statii de emisie-receptie, spun reprezentanti ai unor scoli de soferi.

Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de ordin care reglementeaza noile norme pentru autorizarea scolilor de soferi si instructorilor auto, precum si metodologia de organizare si desfasurare a cursurilor de pregatire teoretica si practica a cursantilor.

Proiectul, aflat in procedura de avizare, urmeaza sa fie dezbatut si de Comisia de Dialog Social, din care fac parte patronatele si sindicatele reprezentative pentru acest domeniu de activitate, care pot aduce unele modificari.

Una dintre cele mai importante modificari consta in schimbarea modului de pregatire al examenului pentru obtinerea permisului de conducere din categoria A, destinata motociclistilor, in conditiile in care cei care doresc sa obtina permisul vor fi obligati ca, pe langa examenul teoretic si cel practic, sustinut in poligon, sa dea si o proba de traseu, in trafic.

Directorul general al unei scoli de soferi din Capitala, Mircea Grigore, a explicat pentru MEDIAFAX cum va fi organizata examinarea in trafic a motociclistilor.

„Instructorul va sta, in timpul examenului, pe saua motocicletei, in timp ce politistul examinator va urmari elevul dintr-o masina si va comunica cu acesta prin statie. In acest sens, cursantul va auzi comenzile politistului si va putea raspunde prin intermediul unui echipament emisie-receptie montat in casca”, a declarat Mircea Grigore.

Motocicletele folosite la examinarea pentru permisul de categoria A trebuie sa aiba cel putin 600 de centimetri cubi, iar puterea motorului sa fie de 25 de kilowati, in conditiile in care, in momentul de fata, o motocicleta cu motorul de 120 de centimetri cubi si care atinge viteza maxima de 100 de kilometri pe ora, este indeajuns.

Pentru obtinerea permisului din categoria A1, examenul va fi sustinut numai pe motociclete a caror capacitate cilindrica este de cel putin120 de centimetri cubi si care pot atinge 90 de kilometri pe ora. In prezent, pentru categoria A1 sunt utilizate motoare de 75 de centimetri cubi.

Comentarii
  • Da eu un lucru bun, asa nu mai vedem pe drumuri pustani de 18 ani cu motociclete de 150 de cai mergand ca descreieratii. Nu am nimic cu motociclistii dar mi se pare corect ca ei sa treca prin diferite capacitati (125,250)inainte sa se urce pe un supersport. Acum ar fi bine sa faca ceva de genul si pentru categoria B, la fel, sunt pustani de bani gata care dupa ce isi iau permisul le cumpara parintii masini foarte puternice pentru care nu sunt pregatiti, si fac zeci de accidente anual (numai in Iasi).

        • La mopede e alta regula, alea trebuie sa aiba maxim 50 cm cubi si se pot conduce cu orice permis de conducere valabil. Pana acum mopedele se conduceau fara permis, acum trebuie sa ai permis si pentru ele, dar este valabil orice permis de conducere, pentru ca acesta atesta ca stii regulile de circulatie pe care se presupune ca le si respecti 🙂

    • Imi pare rau sa te anunt in conformitate cu noua lege scuterele si mopedele pana la 49cm se pot conduce cu AM, A1, A2, A. In momentul de fata categoria B nu mai este valabila si nu se poate echivala cu AM, din simplu fapt ca la teorie anumite intrebari difera si mersul pe doua roti nu este egla cu mersul pe 4 roti. In alte cuvinte nu se mai poate si risti dosar penal

      • dumnezeu a creat pamintul si oamenii voi sinteti niste prosti adica conduce o masina cu viteza de 100 la ora si nui capabil sa conduca un moped prosti va facut mama voastra de hotii ca de sinteyti hotii stiti de ce ca sinteti falsiiiii

Adauga un comentariu