National

MODIFICARI la Legea pensiilor: Cine ar putea primi a 13-a pensie si cine ar putea iesi la pensie mai devreme

Publicat: 29 oct. 2015

Parlamentarii propun cinci modificari la Legea pensiilor. Astfel, acestia propun instituirea pensiei de supravietuire, introducerea celei de-a 13-a pensii pentru cei cu pensii sub nivelul salariului mediu brut, reducerea varstei de pensionare pentru persoanele cu handicap accentuat si pentru femei.

Una dintre modificarile care ar urma sa fie facute la Legea pensiilor este instituirea pensiei de supravietuire, adica 500 lei/luna pentru fiecare pensionar. Beneficiarii acestui tip de pensie ar putea fi cei care au pensia mai mica de 500 lei/luna.

Mai mult, se propune o noua regula pentru pensia de urmas de care beneficiaza sotul supravietuitor. Astfel, are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie.

O alta modificare la Legea pensiilor ar putea fi reducerea varstei de pensionare pentru persoanele cu handicap accentuat sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare) si pentru femei, daca au nascut cel putin trei copii pana la 1 noiembrie 1990.

De asemenea, parlamentarii propun introducerea celei de-a 13-a pensii pentru cei cu pensii sub nivelul salariului mediu brut. Beneficiarii ar putea fi cei cu pensii sub pragul de 2.563 de lei, care nu realizeaza alte venituri. Cuantumul celei de-a 13-a pensii se va stabili la nivelul a jumatate din salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Parlamentarii propun acordarea unei indemnizatii de somaj pentru persoanele care detin vechime neintrerupta in campul muncii de cel putin 35 de ani la data depunerii cererii pentru a beneficia de somaj, pana la data implinirii conditiilor legale de pensionare pentru limita de varsta, „in vederea asigurarii unor minime conditii de viata celor care au contribuit un numar semnificativ de ani la bugetul asigurarilor de somaj”.loading...

Comentarii
  • Nu sunt corecte aceste modificari, ce inseamna pensie de supravetuire la cei cu pensii mai mici de 500 lei? Pai daca au o pensie asa mica, inseamna ca toata viata a stat si a dormit, caci chiar si unul care a fost muncitor necalificat, tot are mai mult. Sau pot fi cei cu pensii agrare, dar tinand cont ca dupa revolutie le-au fost retrocedate suprafete agrare, pot foarte bine sa se intretina din agricultura. Daca se adauga cei 500 lei la o pensie de 400 lei, pai va avea o pensie de 900 lei, la fel cu unul care a muncit vre-o 40 de ani poate in conditii grele. Vi se pare normal aceasta? La fel si cu a 13-a pensie. Li se da la cei care au contribuit cu mai putin la fondul de pensii, vi se pare normal si acest lucru? La bugetari al 13-lea salar se da indiferent de salariul avut, la pensionari de ce nu se respecta aceeasi procedura?

  • Gresit.Pensiile sa se acorde in functie de contributiile la fondul de pensii.Cine nu a muncit sa nu primeasca pensie,este logic,nu ?Sau daca si-au platit contributii private sa primeasca.In ceea ce priveste mamele care au nascut 3 copii,este foarte mica reducerea cu numai un an din varsta de pensionare.Sa nu se uite faptul ca,aceste mame au muncit pe timpul comunismului,au beneficit doar de 3 luni de concediu de maternitate,ca au crescut copiii in conditii foarte grele cand,conditiile de suptavietuire erau MINIME.

  • Cat de corecta este o astfel de initiativa legislativa??????Cea de a 13-a pensie (daca se va aproba)se va plati din fondul de pensii si nu dintr-o alta sursa,atunci este INCORECT, unii sa primeasca si altii nu pt.ca se incalca principiul contributivitatii.Sustineti categoriile defavorizate din banii vostri nu din contributiile noastre. Multi au sprijinit o viata santul si banca de la poarta,iar acum la batranete constata ca nu au din ce trai.

Adauga un comentariu